Arabia Saudită avertizase SUA că o invazie israeliană în Gaza ar putea fi catastrofală pentru Orientul Mijlociu

Arabia Saudită avertizase SUA că o invazie israeliană în Gaza ar putea fi catastrofală pentru Orientul Mijlociu
Mohammad bin Salman Al Saud, prințul moștenitor al Arabiei Saudite. Sursa foto: Hepta - DPA Images

Oficialii Arabiei Saudite au avertizat ferm SUA în ultimele zile că incursiune terestră a Israelului în Gaza ar putea fi o catastrofă pentru Orientul Mijlociu, relatează The New York Times.

În discuțiile cu omologii americani, saudiții au descris un eventual război la sol drept o posibilă lovitură devastatoare pentru stabilitatea din Orientul Mijlociu.

Arabia Saudită, demersuri pe lângă SUA pentru evitarea unei invazii israeliene în Gaza

Richard Blumenthal, democrat din Connecticut și membru al Comitetului pentru forțele armate, a fost unul dintre cei 10 senatori americani care s-au întâlnit weekendul trecut la Riyadh cu Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite și conducătorul de facto al Regatului.

„Conducerea saudită spera că o operație terestră ar putea fi evitată din rațiuni de stabilitate, precum și de pierderi de vieți”, a declarat Blumenthal pentru NYT.

Oficialii saudiți au spus că ar fi „extrem de dăunătoare”, susține senatorul american.

Reprezentanții Regatului au transmis mesaje chiar mai puternice în alte discuții, arătându-se îngrijorați că o invazie la sol s-ar putea transforma într-un dezastru pentru întreaga regiune, afirmă un oficial saudit și o a doua persoană familiară cu subiectul.

Un oficial al administrației Biden a spus că este evident că saudiții nu își doresc o invazie israeliană în Gaza.

SUA a recunoscut în repetate rânduri dreptul Statului Israel la autoapărare, dar i-a cerut să amâne invazia, spun oficialii americani, din motive diverse, inclusiv pentru a câștiga mai mult timp pentru negocierile de eliberare a ostaticilor, pentru a aduce mai multe ajutoare umanitare și pentru o planificare mai bună a războiului. Există semnale că și premierul Benjamin Netanyahu este ezitant în privința invaziei, scrie NYT.

Totuși, vineri seară, armata israeliană a anunțat că „își extinde operațiile terestre” în Gaza și că trupele sale activează „în forță” pe toate fronturile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`