Când va avea loc invazia terestră a Israelului în Gaza? Virgil Bălăceanu: Asemenea acțiuni preced, de regulă, operația terestră. Asta nu înseamnă că începe în curând. Planificarea este pregătită, în mod sigur (VIDEO)

Când va avea loc invazia terestră a Israelului în Gaza? Virgil Bălăceanu: Asemenea acțiuni preced, de regulă, operația terestră. Asta nu înseamnă că începe în curând. Planificarea este pregătită, în mod sigur (VIDEO)
Foto: Captura Youtube

Gl. (r) Virgil Bălăceanu a comentat, pe B1 TV, în cadrul emisiunii News Pass, moderată de Laura Chiriac, situația din Israel, după ce, vineri, valuri de rachete Hamas au lovit Tel Aviv-ul. Una dintre rachete a lovit un bloc de locuințe.

Virgil Bălăceanu a fost întrebat dacă este acesta un război urban.

“Încă nu. Operația terestră, odată declanșată, va fi o operație care se desfășoară într-un mediu extrem de complex, mediul urban, în condițiile în care Hamasul a pregătit, în mod sigur, lupta de rezistență, lupta de gherilă urbană. De aici și incursiunile pe care le face armata israeliană, pe de o parte, obținerea de informații, pe de altă parte, testarea capacității de reacție a Hamasului. Au folosit tancuri, ca să vadă apărarea antitanc a lor. Au folosit mijloace blindate, dar a fost o incursiune, a fost, în fapt, o cercetare prin luptă. Asemenea acțiuni preced, de regulă, operația terestră. Asta nu înseamnă că operația terestră începe în curând, în puțin timp.

Este condiționată de o serie de factori, care țin în primul rând de planificarea acestei operații, care ține seama de crearea unor condiții favorabile de protecție a forței israeliene și reducerea cât mai mult a pierderilor colaterale.”

Generalul Bălăceanu a vorbit și despre o podibilă intensificare a acțiunilor israelienilor în Gaza.

“Putem vorbi de o intensificare pe fondul în care există constant o pregătire de foc a operației terestre. Există lovituri cu aviația, cu rachetele. Artileria este în poziție de tragere și execută misiunile pe care ei le primesc pentru țintele militare, din zona Fâșiei Gaza. Deocamdată, planificarea este pregătită, în mod sigur. Decizia aparține politicienilor. Nu știm când va fi ziua Z a operației terestre.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`