Pîrvulescu: Turcia e unul din susținătorii Hamas / Macron e în poziția de a media / Riscul de escaladare a conflictului e mare și va crește când Israelul va interveni terestru în Gaza. Strada arabă se va inflama iar (VIDEO)

Pîrvulescu: Turcia e unul din susținătorii Hamas / Macron e în poziția de a media / Riscul de escaladare a conflictului e mare și va crește când Israelul va interveni terestru în Gaza. Strada arabă se va inflama iar (VIDEO)
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat miercuri, pentru B1 TV, că există un risc ridicat de escaladare a conflictului din Orientul Apropiat, iar acest risc va crește când Israelul își va începe operațiunea terestră în Fâșia Gaza. Acesta a vorbit și despre atitudinea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care și-a anulat vizita în Israel și a declarat Hamas grup de eliberare care-și protejează pământul, dar și despre implicațiile vizitelor președintelui francez Emmanuel Macron în regiune.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Pîrvulescu: Turcia e unul din susținătorii Hamas. Pe teritoriul Turciei există reprezentanți Hamas

„Trebuie să spunem, în primul rând, că Turcia e unul din susținătorii Hamas. Nu în egală măsură cu cei din Qatar și cu Iranul dar, în orice caz, pe teritoriul Turciei există reprezentanți Hamas, Turcia nu consideră Hamas o organizație teroristă, ci o organizație de reprezentare a palestinienilor, iar după atentatele teroriste din 7 octombrie, după pogromul din 7 octombrie în care evreii au fost asasinați într-un mod barbar pentru că erau evrei, Erdogan nu a criticat niciodată cu putere aceste atentate, ba chiar a sugerat că portavioanele americane trimise în Mediterana vor contribui la omorârea palestinienilor din Gaza.

Deci nu e chiar atât e surprinzătoare această declarație. Ea vine pe linia aceste fracturi pe care o vedem între Occident și Lumea musulmană, pentru că nu vorbesc numai de lumea arabă. Turcii nu sunt arabi și nu numai, sunt parte din sudul global, dar nu între sudul global, care se situează mai degrabă pe pozițiile antisraeliene, în orice caz cerând încetarea imediată a focului, distrugerea infractructurii și omorârea palestinienilor. Nu toată lumea, pentru că India de exemplu, o importantă țară din sud, e alături de Israel din acest punct de vedere, dar totul ține de caracteristici naționale”, a declarat profesorul.

Pîrvulescu: Erdogan nu e în poziția de a media ceva, Macron, da

Acesta s-a referit apoi și la impicațiile vizitelor președintelui francez Emmanuel Macron în regiune.

„Nu cred că e Erdogan era în poziția de a media ceva, așa cum nici Qatarul nu e în poziția de a media mai mult decât eliberarea ostaticilor. Președintele Macron e într-o astfel de poziție în încercarea aș spune disperată de a menține conflictul la un nivel cât mai mic, de unde vizitele pe care le-a făcut la Ierusalim, Ramallah, Amman și Cairo pentru a face ce nu a reușit să facă președintele Biden – a găsi un numitor comun așa încât situația din regiune să rpămână una rezonabilă. În condițiile în care spunând ”un mort palestinian e egal cu un mort francez este egal cu un mort israelian” vine în întâmpinarea arabilor și a musulmanilor dar, pe de altă parte, spunând ceea ce n-a făcut Guterres (șeful ONU) de exemplu, că Hamas e o organizație teroristă care trebuie să fie scoasă din istorie”, a mai spus politologul.

Pîrvulescu, despre riscul escaladării conflictului din Orientul Apropiat

„Complicată această misiune, dar nu cred că avem alternativă. Riscul ca acest conflict să escaladeze e foarte ridicat. Când Israelul va începe operațiunea terestră, e foarte probabil ca Hezbollah, Jihadul Islamic de pe Înălțimile Golan din Siria etc să înceapă acțiuni militare contra Israelului, poate nu la nivelul unui război, dar care vor crea suficient de multe probleme și atunci strada arabă se va inflama din nou și lucrurile vor deveni tot mai greu de controlat”, a mai declarat profesorul Cristian Pîrvulescu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`