Tipografie din Capitală, acuzată de discriminare pe baza orientării sexuale: „Am primit un mail foarte brusc”

Tipografie din Capitală, acuzată de discriminare pe baza orientării sexuale: „Am primit un mail foarte brusc”
Sursa foto: Freepik.com

O tipografie din București este acuzată de discriminare pe baza orientării sexuale, după ce a refuzat printarea unor afișe cu conținut despre violența împotriva comunității LGBT. Conducerea tipografiei a invocat motivul ce ține de libertatea conștiinței, susținând că nu vor să promoveze mesajele de acest gen.

Oana Dorobanțu, o activistă pentru drepturile persoanelor din comunitatea LGBT, a vrut să printeze 500 de afișe pe care să le împartă la marșul pentru siguranța femeilor.

Chiar dacă inițial tipografia acceptase comanda și făcuse o ofertă, ulterior, după ce a primit conținutul care urma să fie printat, Oana a primit un mesaj în care era anunțată că operatorul nu va printa pliantele respective.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, sesizat după ce tipografia a refuzat printarea pliantelor

„Am primit un mail foarte brusc, care spunea că nu mai putem printa un pliant și pentru nelămuriri să sunăm la un număr de telefon. Am sunat, am vorbit, inițial era un acord, apoi această persoană și-a arătat dezacordul cu mișcarea lesbienelor și inclusiv acele remarci pe care le-a făcut că ar fi împotrivă firii.

Pliantul respectiv vorbea despre forme de violență împotrivă lesbienelor deci nu erau imagini, nu era propagandă, totul vine din cercetare și din experiență lesibienelor din București care l-au compilat”, a spus Oana Dorobanțu, potrivit stirileprotv.ro.

Comanda Oanei Dorobanțu, refuzată categoric pe considerente legate de libertatea de conștiință

„Atunci când am verificat textul respectiv, și carei comunități se adresează, mi s-a părut că mă discrimineaza pe mine, în sensul că contravine principiilor morale și creștine pe care noi le avem atat în viața personală cât și în viața de business, după care ne conducem afacerea. Nu dorim ca numele nostru să fie asociat cu acțiunile acestei comunități”, a spus Bogdan, managerul tipografiei.

După apelul pe care l-a avut cu Bogdan, managerul tipografiei, Oana Dorobanțu s-a pregătit să facă o plângere către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, însă instituția s-a sesizat deja.

„Va fi o procedură de audiere a parților după care vom adopta o decizie. Se pune în discuție limitarea accesului la servicii a persoanelor în minoritate sexuală.

Este un caz interesant. În acest moment nu pot să vă spun dacă e discriminare sau nu pentru că m-aș antepronunța. Dreptul la servicii este garantat în condiții de egalitate pentru toți cetățenii. Au fost spețe în Europa și SUA în care instanțele au admis refuzul unui serviciu pe considerente de libertate de conștiință”, a declarat președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`