Ovidiu Raețchi: După ce se trece de faza eliberării ostaticilor, armata israeliană va trebui să intre în Fâșia Gaza. Nu va fi curațată doar cu lovituri din avion și lovituri de artilerie (VIDEO)

Ovidiu Raețchi: După ce se trece de faza eliberării ostaticilor, armata israeliană va trebui să intre în Fâșia Gaza. Nu va fi curațată doar cu lovituri din avion și lovituri de artilerie (VIDEO)
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Armata israeliană va trebui să intre în Fâșia Gaza după ce se trece de faza eliberării ostaticilor, a declarat președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), Ovidiu Raețchi, luni, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Ovidiu Raețchi (E-ARC), pe B1 TV: Fâșia Gaza nu va fi curațată doar cu lovituri din avion și lovituri de artilerie

Întrebat despre eventuala invazie terestră a armatei israeliene în Gaza, Ovidiu Raețchi a spus: „De la un punct încolo, după ce se trece de faza eliberării ostaticilor, Tzahalul (armata israeliană, n.r.) va trebui să intre în Fâșie, dar, repet, o va face în momentul în care își va impune proprii termeni, în momentul în care toate centrele de lansare ale rachetelor vor fi anihilate, în momentul în care punctele de comandă ale Hamas vor fi distruse și în momentul în care civilii vor fi pe cât se poate, în acea zonă extrem de aglomerată, în siguranță și ostaticii vor fi salvați”.

„De asta, Netanyahu a avut grijă să explice constant – și alte voci din Tzahal – faptul că va fi un război lung, pentru că ultima etapă, etapa decisivă, de fapt, etapa mediană, cea cu intrarea în Fâșie, nu se va face când Hamas o așteaptă, pentru că asta e cheia, așa cum spuneam, în Orientul Mijlociu, tocmai când Hamas e obosit, când Hamas nu mai are carburant pentru a-și ține în funcțiune tunelurile și când Hamas și-a pierdut o mare parte din capacitatea de a reacționa”, a continuat Ovidiu Raețchi.

„Experiența istorică – și cel mai bun reper pe care îl putem avea în astfel de analize prospective rămâne totuși istoria – este că, într-adevăr, Tzahalul intră în teritoriul vizat. Experiența istorică cea mai la îndemână este cea din 1982, când premierul de atunci, Beghin, a dat ordin de intrare în Liban, unde (…) organizația teroristă a lui Arafat își găsise baze după ce fusese expulzată din Iordania, după acea încercare din «Septembrie Negru» de a pune mâna chiar pe Iordania ca bază politică și militară, iar atunci a fost nevoie de o intrare în adâncime. S-a ajuns până la Beirut și a fost momentul în care Arafat a fost scos din Liban și și-a găsit refugiul în Tunisia, până la Acordurile Oslo”, a adăugat președintele E-ARC.

„Nu ai cum altfel. Trebuie să intri în taberele de refugiați și să găsești acolo, să identifici celulele jihadiste – în cazul Hamas, vorbim de celule jihadiste, au fost de la bun început adepți ai Jihadului, încă de la formare, nu mai vorbesc de această influență Daesh din ultimii ani. Deci Fâșia Gaza nu va fi curățată doar cu lovituri din avion și cu lovituri de artilerie”, a mai explicat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`