Erdogan a trimis parlamentului turc proiectul privind aderarea Suediei la NATO. Ungaria ar putea rămâne singurul aliat care blochează intrarea suedezilor

Erdogan a trimis parlamentului turc proiectul privind aderarea Suediei la NATO. Ungaria ar putea rămâne singurul aliat care blochează intrarea suedezilor
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Depo Photos

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a transmis parlamentului național proiectul pentru a ratifica aderarea Suediei la NATO, a anunțat președinția turcă, luni, potrivit Reuters.

Reprezentanții liderului turc nu au oferit și alte detalii.

Ungaria ar putea rămâne singurul aliat care blochează aderarea Suediei la NATO

În contextul războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei, Finlanda și Suedia și-au manifestat intenția de a intra în Alianța Nord-Atlantică, dar s-au lovit de opoziția Turciei și Ungariei. Pentru a adera la Alianță, un stat candidat are nevoie de aprobarea unanimă a membrilor.

În cele din urmă, Finlanda a reușit să obțină susținerea Turciei și a Ungariei și a devenit al 31-lea membru al Alianței Nord-Atlantice în aprilie.

„A fost o zi cu adevărat istorică și, ca român și fost ministru de externe al României, care am ridicat steagul României la NATO acum 19 ani, a fost un moment emoționant. Asupra României cred că, cu cât NATO este mai puternic, cu atâta România este mai sigură. Cu cât NATO este mai puternic, cu atâta inclusiv vecinătățile noastre devin, măcar indirect, mai protejate”, declara secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în 5 aprilie, la Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan.

Candidatura Suediei încă nu a primit undă verde din partea Ungariei și a Turciei, dar vestea venită de la Ankara reprezintă un pas important. În cazul în care partea turcă ar da în sfârșit votul de susținere pentru suedezi, Budapesta ar rămâne singurul aliat care le blochează intrarea în ceea ce este deja cea mai puternică alianță defensivă din istoria omenirii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)