Sebastian Burduja (PNL), ministrul Energiei, a declarat că depozitele de gaze ale României au atins nivelul de supraplin, deci, într-un scenareiu moderat, la iarnă ne vom putea descurca doar cu stocurile noastre. Ministrul a mai vorbit și despre proiectul Neptun Deep. Exploatarea gazelor din acest perimentul al Mării Negre ar urma să înceapă, dacă e respectat calendarul, în 2027.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Special B1”, moderată de Eli Roman pe B1 TV.
„Într-un scenariu moderat, rezistăm cu stocurile de gaze pe care le avem. (Scenariul depinde) de temperaturile de afară. Deci într-o iarnă să spunem obișnuită, chiar mai grea decât iarna trecută, într-un termen de comparație. Vă pot da niște cifre: acum avem stocuri de 3,2 miliarde normal metri cubi de gaze și gradul de umplere e 101%.
Asta am spus la o conferință de presă și a făcut deliciul presei, că am depășit 100%. E ca la mașină când facem plinul și punem benzină sau motorină până la bușon să spunem, deci acea capacitare de supraplin. Efectiv, tehnic vorbind, se poate trece de 100% și asta a făcut Romgaz de exemplu.
Sunt 370 milioane metri cubi mai mult decât anul trecut, deci cred că stăm mai bine ca oricând pentru că România a și investit în capacități mai mari, la Birciurești de exemplu, și vom continua să investim prin Romgaz, pentru că din 2027 vin și și gazele din Neptun Deep și e bine să ai unde să le pui pentru a le valorifica”, a declarat ministrul Energiei.
Acesta a mai precizat în ce privește exploatarea de la Neptun Deep, începând cu ianuarie 2027, că OMV Petrom și Romgaz sunt în graficul asumat: „Asta va face din România cel mai mare producător de gaze din Europa și probabil și în zona de export. Cel puțin o parte din această producție va merge la export, deși eu mi-aș dori să folosim gazele în economia românească”.