Un semnal radio misterios, receptat după ce a parcurs 8 miliarde de ani pentru a ajunge în apropierea Pământ

Un semnal radio misterios, receptat după ce a parcurs 8 miliarde de ani pentru a ajunge în apropierea Pământ
Sursa Foto: Freepik

Astronomii au detectat o emisie misterioasă de unde radio care a parcurs spațiul cosmic timp de 8 miliarde de ani înainte de a ajunge pe Pământ. Emisiile radio rapide (Fast Radio Bursts – FRB) sunt unde radio intense, cu durate de doar milisecunde, care provin din surse necunoscute.

Primul FRB a fost descoperit în 2007, iar, de atunci, sute de astfel de blițuri cosmice rapide au fost detectate venind din puncte foarte îndepărtate ale Universului. Multe FRB emit unde radio super luminoase care țin cel mult doar câteva milisecunde înainte să dispară, ceea ce le face foarte greu de observat.

Aproape 50 de FRB au fost urmărite până la punctul lor de origine. Cu toate că nu cunoaștem încă ce provoacă aceste emisii masive de energie, studiul confirmă că FRB sunt evenimente obișnuite în cosmos și că le vom putea folosi să detectăm materia dintre galaxii și să înțelegem mai bine structura Universului”, a spus Ryan Shannon, unul dintre coautorii studiului și profesor la Universitatea de Tehnologie Swinburne din Australia.

Originea Emisiei: Galaxii în Fuziune

Cercetătorii au identificat că emisia provine dintr-un grup de două sau trei galaxii care sunt în proces de fuziune și formare de noi stele. Această descoperire sprijină teoria că FRB-urile ar putea avea legătură cu magnetari, obiecte super energetice formate în urma exploziilor stelare.

Oamenii de știință cred că FRB-urile ar putea fi folosite pentru a măsura materia dintre galaxii care nu a fost detectată până acum. Aceasta ar putea oferi indicii importante despre structura Universului. Astronomii sunt optimiști cu privire la viitorul studiului FRB-urilor. Construcția de radiotelescoape noi în Africa de Sud și Australia ar putea permite detectarea unui număr mai mare de astfel de evenimente, contribuind la înțelegerea mai profundă a Universului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`