SUA avertizează numeroase state din întreaga lume că Rusia încearcă să influențeze alegerile și să submineze democrația

SUA avertizează numeroase state din întreaga lume că Rusia încearcă să influențeze alegerile și să submineze democrația
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Departamentul de Stat al SUA a trimis în numeroase state din întreaga lume o telegramă prin care a avertizat autoritățile locale că serviciile de informaţii ale Rusiei încearcă să „submineze procesele democratice la nivel global” şi să influențeze rezultatele alegerilor prin campanii de dezinformare.

De precizat în acest context că România are anul viitor toate cele patru tipuri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Rusia încearcă să influențeze rezultatele alegerilor din mai multe state

Potrivit serviciilor de informații americane, Rusia a încercat să submineze legitimitatea a cel puţin 11 alegeri în nouă ţări, în intervalul 2020-2022, și a atacat valabilitatea alegerilor din alte 17 ţări, prin intermediul unor campanii pe rețelele sociale menite să amplifice anumire „narațiuni interne”.

Acestea reprezintă doar o mică parte din activitățile destabilizatoare ale Rusiei, avertizează Departamentul de stat al SUA în telegrama trimisă statelor, telegramă care a ajuns în posesia agenției EFE.

„SUA au identificat, iar aceasta e o preocupare din tot mai mare, eforturi ale Rusiei de a submina procesele democratice. Rusia încearcă să submineze încrederea publicului în integritatea alegerilor în sine”, se arată în telegramă.

Aceasta a ajuns în state precum Mexic, Argentina, Chile, Columbia, dar și țări din Europa, precum Marea Britanie, Spania, Franța și Italia.

Rusia se folosește de agitatori pentru a compromite procesele electorale

Oficiali din Departamentul de stat al SUA, care au dorit să rămână anonimi, au și dat exemplul unei țări europene în care au funcționat site-uri conectate cu Rusia, care distribuiau articole în engleză despre așa-zise fraude electorale.

De asemenea, într-un scrutin european din 2020, Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, urmașul KGB, a folosit intermediari „pentru a desfăşura agitatori şi a intimida lucrătorii electorali, pentru a organiza proteste în ziua votului şi a sabota votul în străinătate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`