Ștefan Pălărie (USR), despre conflictul din Orientul Mijlociu: Există o populație captivă, deci pot fi victime printre civili. Asta poate duce la o explozie în lumea arabă. Hamas trebuie demantelată, dar e nevoie de înțelepciune (VIDEO)

Ștefan Pălărie (USR), despre conflictul din Orientul Mijlociu: Există o populație captivă, deci pot fi victime printre civili. Asta poate duce la o explozie în lumea arabă. Hamas trebuie demantelată, dar e nevoie de înțelepciune (VIDEO)
Senatorul USR Ştefan Pălărie. Sursa foto: Ştefan Pălărie / Facebook

Senatorul USR Ștefan Pălărie a declarat joi, pentru B1 TV, că în Fâșia Gaza există un număr mare de civili, concentrat pe un teritoriu foarte mic, prin urmare intervenția terestră a armatei israeliene pentru a demantela organizația teroristă Hamas comportă riscuri mari pentru o populație civilă numeroasă. Un număr mare de victime colaterale ar putea duce la „o explozie în lumea arată”, a avertizat el. Prin urmare, senatorul USR insistă că, deși Hamas chiar e o organizație teroristă și trebuie distrusă, în același timp nimeni nu trebuie să cadă pradă urii, ci toți trebuie să manifestăm cumpătare și înțelepciune.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Ștefan Pălărie, despre asemănările între războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu

„Aș face o paralelă între ce se întâmplă în Ucraina și în Israel și Fâșia Gaza. Sunt trei asemănări izbitoare.
În primul rând, discutăm despre niște conflicte care au avut un istoric, nu s-au întâmplat peste noapte, au avut o istorie care s-a tot adunat.

În al doilea rând, au fost implicate mai multe teritorii. În Ucraina, Belarus în primă etapă a lăsat trupe rusești să tranziteze și să atace Ucraina dinspre nord. La fel aici, în Orientul Mijlociu, discutăm despre mai multe teritorii.

În al treilea rând, mai e un lucru care se aseamănă izbitor: vizite de la cel mai înalt nivel – SUA, Germania, Franța au ajuns să viziteze ambele teritorii. Deci ambele situații au consecințe posibile geoglobale, de aceea cele mai mari țări ajung să-și trimită reprezentanți acolo”, a declarat senatorul USR.

Ștefan Pălărie avertizează că pot exista multe victime colaterale în războiul din Gaza

„Dar e o diferență izbitoare: în timp ce din Ucraina, mă uitam la cifrele cele mai recente, 4,1 milioane de refugiați au venit către Europa și au fost primiți inclusiv cu statut de azilant sau statut temporar de ședere, în Orientul Mijlociu discutăm despre o populație ținută captivă pe o suprafață extrem de supraaglomerată, fără posibilitate de refugiere.

E o diferență extrem de delicată pentru posibile pierderi de vieți civile.

Tocmai acest lucru poate să ducă la o explozie în lumea arabă. Cred că în această cheie trebuie văzită intervenția președintelui Biden care face un apel colosal la această reținere, înțelepciune. Sigur, trebuie demantelată Hamas, dar nu trebuie să existe un avânt prea mare emoțional, pentru a nu risca un conflict regional”, a mai spus senatorul USR Ștefan Pălărie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`