28 octombrie: Luna va oferi un spectacol unic pentru omenire. Ce se va întâmpla de fapt

28 octombrie: Luna va oferi un spectacol unic pentru omenire. Ce se va întâmpla de fapt
Foto: Pixabey

La sfârșitul lunii octombrie, în data de 28, românii vor putea putea observa o eclipsă parțială de Lună, un eveniment astronomic special când o parte a Lunii va fi acoperită de umbra Pământului.

Eclipsa de lună pe 28 octombrie 2023

Pe 19 octombrie, o eclipsă parțială de Lună va fi vizibilă în mare parte din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, începând la ora 21:00, cu Luna intrând în penumbră la 21:02, la două ore de la răsărit. În timpul fenomenului, o parte a Lunii va fi în umbră datorită trecerii Pământului. La început, culoarea Lunii nu se va schimba semnificativ, deoarece penumbra Terrei nu este complet opacă, scrie Cancan.ro.

Eclipsa de Lună din noaptea de 28 spre 29 octombrie va avea punctul maxim la ora 22:00. La 23:14, Luna va fi în penumbră cu aproximativ 7% în umbra Pământului, fiind vizibilă în sud-est. Luna va schimba culoarea sa, iar evenimentul va avea loc în constelația Aries, cu prezența planetei Jupiter.

Cum se produce eclipsa de Lună

Eclipsa de Lună apare atunci când Luna trece prin umbra Pământului din cauza alinierii corecte cu Soarele. Acest fenomen are loc de cel puțin două ori pe an, blocând lumina solară către Lună. Eclipsa lunară este vizibilă pe timp de noapte de oriunde de pe Pământ. În schimb, eclipsa solară nu poate fi observată de toată lumea pe planetă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`