Eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a avut o intervenție în emisiunea „News Pass”, moderată de Laura Chiriac, unde a vorbit despre faptul că sunt țări care au renunțat acum la acordul Schengen din cauza a ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, dar și în mai multe state europene.
„Legislația Schengen prevede că un anumit stat poate suspenda, pe termen de 6 luni de zile, în situații speciale, libera circulație în cadrul spațiului Schengen. Au mai fost situații similare, când state precum Italia au reintrodus controalele temporare. În timpul pandemiei au fost unele state care au cerut suspendarea acordului Schengen.
Ținând cont de faptul că este o situație excepțională și amenințările teroriste apar în fiecare zi, evident că, atât timp cât Uniunea Europeană are un set de norme și reguli, care îi vizează pe toți cetățenii, dar nu are structuri similare la nivel european, care să gestioneze în mod unitar problematica riscurilor de securitate, de exemplu, cum sunt amenințările teroriste, evident că unele state vor solicita măsuri suplimentare pentru a institui acest control, astfel încât să le poată garanta cetățenilor siguranța.
În momentul de față toate aceste amenințări constituie o provocare majoră pentru fiecare stat membru. Am văzut în urmă cu câteva zile ce înseamnă și unde poate duce această manipulare brutală și periculoasă în ceea ce privește situația tensionată din Orient, cu atacul terorist de la Bruxelles și celelalte amenințări care au existat.
Un stat membru poate, temporar, solicita reintroducerea controalelor suplimentare la frontieră sau controale țintite strict pe aceste verificări suplimentare, care în momentul de față nu există. Asta nu înseamnă că va trebui să ne prezentăm pașapoartele sau buletinele peste tot, ci pur și simplu, în funcție de elementele pe care informatiile primește fiecare stat, să aibă posibilitatea, automat, în timp real, să reintroducă aceste controale.
Este clar că în momentul de față, în anumite state, riscul de amenințări este foarte mare și în Belgia, și în Suedia, și în Danemarca, și în Franța, și inclusiv în Germania. Tocmai de aceea, anumite state au solicitat reintroducerea acestui control punctual pe teme ce țin de amenințările teroriste.”