Ciulama de pui cu smântână: rețeta pas cu pas

Ciulama de pui cu smântână: rețeta pas cu pas

Rețeta de ciulama de pui cu smântână se numără printre cele mai apreciate combinații culinare ale bucătăriei românești. Puțini dintre noi nu am fost serviți în copilărie de mama ori de bunica cu o porție de ciulama aburindă și cremoasă.

Dacă îți este dor de acest preparat gustos, învață să îl faci acasă din doar câteva ingrediente. Este ușor de gătit, nu îți răpește mult timp în bucătărie și îi poți da o notă personală în funcție de preferințele tale și ale celor dragi. Unele persoane fac sosul în varianta clasică, adică doar cu făină și supă, însă iese mult mai delicios dacă îi adaugi smântână.

Citește în continuare câteva recomandări culinare care te vor ajuta să pregătești cea mai bună ciulama de pui pe care ai mâncat-o până acum.

 

Ingrediente necesare pentru rețeta de ciulama de pui cu smântână

 

Ingrediente pentru ciulama de pui

 

4 pulpe de pui inferioare;

– pătrunjel ori mărar;

Pentru supa de pui

 

– 1 l și jumătate de apă;

– 1 morcov;

– două cepe;

– o felie groasă de țelină;

– o rădăcină de pătrunjel;

– sare și piper după gust.

Pentru sos

 

400 – 500 ml supă de pui;

– 50 g de unt;

– una – două linguri de făină;

– 150 ml de smântână.

 

Cum prepari ciulama de pui cu smântână

 

  1. Mai întâi, prepară supa de pui. Toacă legumele – morcov, ceapă, țelină și rădăcina de pătrunjel. Pune toate ingredientele mărunțite într-un vas încăpător împreună cu pulpele de pui, apoi toarnă un litru și jumătate de apă. Adaugă sare și piper. Fierbe compoziția la foc mic până când este făcută carnea de pui. Strecoară supa rămasă la final.
  1. Urmează prepararea sosului alb. Topește untul într-o tigaie, apoi pune făina și un praf de sare. Folosește o lingură ori o spatulă de lemn pentru a combina ingredientele. Amestecă până la dizolvarea cocoloașelor, apoi completează cu supa de pui strecurată. Continuă să amesteci până dă preparatul în clocot. Toarnă și smântâna la final și amestecă energic până la îngroșarea sosului. Condimentează cu sare și piper.

Pune pulpele fierte în tigaie și amestecă totul. Presară pătrunjel ori mărar la final, în funcție de preferințe.

Servește ciulamaua de pui cu smântână cât este caldă alături de mămăligă și o salată asortată de murături.

Ciulamaua se poate prepara cu diferite tipuri de carne (pui, miel, vițel, porc, curcan, porumbel), organe (pipote și inimi) sau doar cu legume în perioadele de post de peste an (ciuperci, dovlecei, cartofi, conopidă, vinete, soia).

Care este istoria rețetei de ciulama de pui?

 

Ciulamaua de pui ori de ciuperci a fost transmisă din generația în generație în bucătăria românească. Este unul dintre felurile culinare care au apărut și în cărți vechi de bucate. De exemplu, apare în cartea lui Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi – „Carte de bucate boiereşti – 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti”, publicată în anul 1841.

Dar se mai spune că acest cuvânt are origini turcești – çullama. Deși denumirea sună asemănător, imaginea arată alt fel de mâncare, anume o plăcintă cu foi și umplutură de carne.

Ciulamaua nu este apreciată doar pe meleagurile autohtone, ci este des preparată, sub diferite denumiri și interpretări culinare, și în bucătăriile italiană și franțuzească. Există diverse sosuri în bucătăria italiană care au la bază făină, unt topit și lapte. Acestea se utilizează la preparate precum lasagna, cannelloni și alte feluri de paste. Iar în Franța există variantele culinare Champignons à la crème și Croûte aux champignons.

Ciulama de pui cu smântână – recomandări utile

 

Poți să apelezi la o mulțime de trucuri culinare pentru a-ți îmbunătăți rețeta de ciulama de pui cu smântână.

– dacă îți dorești să obții un sos mai consistent, adaugă la preparare 2-3 lingurițe de amidon;

– nu este recomandat ca ciulamaua de pui să fie reîncălzită, așa că nu prepara o cantitate mare, ci doar cât se va servi la o masă;

– adaugă usturoi, ceapă, ciuperci sau alte legume pentru a îmbogăți gustul și aroma. Aceste ingrediente pot fi prăjite înainte de a adăuga smântână.

– după adăugarea smântânii, nu lăsa sosul să fiarbă puternic. Redu căldura la foc mic și lasă-l să fiarbă în timp ce se îngroașă și se îmbogățește în arome.

 

Poftă bună!

Urmăriți B1TV.ro și pe
`