Producătorii români care ar putea primi un sprijin financiar de 10.000 lei/ha / Senatul a votat schema de ajutor

Producătorii români care ar putea primi un sprijin financiar de 10.000 lei/ha / Senatul a votat schema de ajutor
Sursa foto: Freepik.com

O schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea unor producători români și stimularea producției locale a fost adoptată de Senat.

Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și familiale înregistrate și autorizate, persoanele juridice, cooperativele agricole, grupurile sau organizațiile de producători au dreptul la un sprijin financiar de 10.000/ha, cu condiția ca acest sprijin să nu depășească 100.000 de lei.

O altă condiție pe care producătorii trebuie să o respecte este să cultive căpșuni pe o suprafață de cel puțin 0,3 hectare sau pe o suprafață de 500mp.

Producătorii de căpșune, ajutor financiar de 10.000 lei/ha

De asemenea, producătorii de căpșune trebuie să aibă o producție de cel puțin 5.000 kg/ha și să comercializeze cel puțin 3.000 kg/ha până la data de 1 noiembrie a anului în curs.

Producția căpșunelor este importantă pentru agricultorii locali, pentru că generează locuri de muncă, stimulează comerțul local și contribuie la dezvoltarea rurală.

În anul 2021, producția de căpșune a cunoscut un declin, aceste fructe fiind cultivate pe o suprafață de doar 2.000 ha.

Tendința de scădere a producției de căpșune a fost, în medie, de 100 de hectare pe an în ultimii 7 ani, arată antena3.ro.

Banii pentru această schemă vor veni din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care este responsabil pentru implementarea prevederilor acestei legi.

Ajutorul de stat va fi acordat pe o perioadă de trei ani pentru producția autohtonă și anual, o singură dată pe an.

Propunerea legislativă urmează să fie discutată și dezbătută în Camera Deputaților.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`