Hamas spune că ar fi dispusă să elibereze ostaticii civili dacă încetează bombardamentele din Gaza. Iulian Chifu: Propagandă ieftină. Hamas trebuie tratată ca organizație teroristă pentru ce a făcut în Israel (VIDEO)

Hamas spune că ar fi dispusă să elibereze ostaticii civili dacă încetează bombardamentele din Gaza. Iulian Chifu: Propagandă ieftină. Hamas trebuie tratată ca organizație teroristă pentru ce a făcut în Israel (VIDEO)
Foto: Hepta - DPA Images / Abed Rahim Khatib

Un oficial Hamas a anunțat, marți, că organizația ar fi dispusă să elibereze toți ostaticii civili într-o oră dacă Israelul oprește bombardamentele asupra Fâșiei Gaza. „E o propagandă ieftină”, a explicat Iulian Chifu, preşedintele Centrului pentru prevenirea conflictelor şi avertizare timpurie. Fostul consilier prezidențial a mai susținut că tot ce face și spune Hamas trebuie văzut ca element de propagandă și că Hamas e o organizație teroristă ce trebuie tratată ca atare.

Chifu a avut o reacție și vizavi de atacul de marți asupra unui spital din Gaza, atac soldat cu sute de morți. Hamas și Israel se acuză reciproc pentru această tragedie.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru.

Iulian Chifu, reacție după atacul din Gaza de marți

„Trebuie să ne calmăm, era de așteptat această situație, acolo e o înghesuială de clădiri una lângă cealaltă. Și școlile – s-a întâmplat de multe ori – și spitalele sunt locuri folosite ca spații sigure pentru luptători și înalți reprezentați Hamas, care folosesc bolnavii ca scuturi umane pentru a se proteja.

Sigur, putem să luăm în calcul și formula unei erori. Primul lucru pe care trebuie să-l regretăm e moartea atâtor oameni. Nu știm care e bilanțul real, dar și un om când moare e o tragedie și să nu uităm de unde am plecat, e vorba de 1.400 de oameni care au murit la ei acasă, pe stradă, căutați de gherilele Hamas.

Deci primul lucru e respingerea totală a violenței și a crimelor contra unor civili necombatanți neînarmați.

Apoi, orice lovitură în Gaza antrenează și costuri ale unor morți colaterale, victime colaterale. E imposibilă o chestiune strict chirurgicală și acest tip de atacuri pot să intervină. (…) Pe măsură ce va crește această componentă a victimelor civile necombatante – că nu trebuie uitat că acolo Hamas, Jihadul Palestinian și alte grupări sunt tot civili, nu au haină miliară – și vor fi multe victime civile colaterale, sigur că presiunea asupra Israelului va crește, dar nu trebuie să cădem în această capcană în a valida una sau alta dintre părțile care au făcut măcel sau ucid victime civile cu intenție”, a declarat fostul consilier prezidențial.

Chifu: Hamas e o organizație teroristă și trebuie tratată ca atare

Cât despre propunerea formulată tot marți de Hamas, analistul de politică externă a susținut: „E complet inacceptabilă, nici nu intră în discuție. E o propagandă ieftină. Nu poți să te gândești, când ai răpit ostatici, să renunți la ei și să scapi cu impunitate pentru uciderea a 1.400 de civili, peste 3.000 de răniți și acțiunea pe care ai făcut-o și pe care o poți repeta oricând. Hamas trebuie tratată ca organizație teroristă pentru faptele pe care le-a făcut în Israel, tratată ca atare, ignorată. Orice declarație a sa e element de propagandă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`