Marcel Boloş: Amenzi de 4 milioane lei au fost date, în Bucureşti, celor care nu aplică preţuri corecte la alimentele de bază

Marcel Boloş: Amenzi de 4 milioane lei au fost date, în Bucureşti, celor care nu aplică preţuri corecte la alimentele de bază
Sursa foto: Marcel Boloș / Facebook

Marcel Boloș (PNL), ministrul Finanțelor, a anunțat, luni, că inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală au efectuat în ultimele zile mai multe controale în București și au dat amenzi de patru milioane de lei celor care nu au aplicat preţuri corecte la alimentele de bază.

Amenzi pentru prețuri prea mari la alimentele de bază

„Când Guvernul României a decis plafonarea marjelor de adaos comercial la alimentele esențiale, am spus că este important ca efectele măsurii să apară pe tot lanțul, de la procesator până la vânzătorul final și distribuitor.

Tocmai de aceea am cerut atenție maximă, pentru a asigura echitatea și corectitudinea în mediul economic.

Urmare a controalelor efectuate zilele acestea în București de inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală, au fost aplicate amenzi în valoare de 4 milioane de lei”, a transmis Marcel Boloș, pe Facebook.

Acesta a explicat apoi că un operator economic ce activează în domeniul distribuției de legume-fructe, furnizor pentru marile lanțuri de magazine și majoritatea hypermarket-urilor, a primit o amendă de două milioane de lei pentru „depășirea în mod repetat a cotei de adaos comercial prevăzută de ordonanță”.

Iar un alt distribuitor a fost amendat cu două milioane de lei pentru „nerespectarea cotei de maximum 5% față de prețul de achiziție al unor produse alimentare, cum ar fi fasole uscată, ulei etc.”.

Ministrul Finanțelor a amintit apoi că Ordonanța are ca obiectiv ieftinirea alimentelor de bază printr-o plafonare a marjelor de adaos comercial la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% și la nivel de vânzător final cu 20%.

Guvernul intenționează să prelungească și să extindă măsura de plafonare a adaosului comercial la alimente

Ordonanța, intrată în vigoare la 1 august și vizând 14 categorii de alimente de bază, are o valabilitate de trei luni, dar Guvernul intenționează să o prelungească și să extindă categoriile de produse.

„Vreau să îi fac o solicitare domnului ministru al Agriculturii, Florin Barbu. Aș dori ca săptămâna viitoare să vină cu o propunere despre modalitatea de prelungire a schemei de plafonare a prețurilor la alimentele de bază, simultan cu extinderea listei de produse, ținând cont că vin sărbătorile de iarnă. La aceste sortimente de bază, peste 90% sunt produse românești. Cred că este o decizie legitimă, așteptată de populație și una care va susține producătorii români”, declara săptămâna trecută premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`