Proiect de lege: Vânzările de produse din tutun și alcool se vor face doar în baza buletinului / Ce amenzi riscă cei care nu respectă regulamentul?

Proiect de lege: Vânzările de produse din tutun și alcool se vor face doar în baza buletinului / Ce amenzi riscă cei care nu respectă regulamentul?
Sursa foto: Freepik.com

Senatul a adoptat, prin procedură tacită (fără dezbatere), un proiect de lege care va permite agenților comerciali să solicite documente de identitate de la persoanele care achiziționează țigări și băuturi alcoolice. Camera Deputaților va avea rolul decisiv în votul final asupra acestei propuneri legislative.

Legea vizează prevenirea consumului la vârste fragede

„Este important să ne asigurăm că cei care cumpără alcool și tutun sunt suficient de maturi și responsabili pentru a face alegeri informate și sănătoase în ceea ce privește consumul acestor produse. Verificarea vârstei cumpărătorilor este o măsură importantă pentru a preveni accesul acestora la aceste produse și pentru a reduce consumul lor la o vârstă fragedă. Astfel, putem ajuta la protejarea sănătății lor și la prevenirea efectelor negative pe termen lung. Totodată, vânzarea de alcool și tutun către minori poate duce la amenzi și sancțiuni pentru vânzători. Verificarea vârstei cumpărătorilor de alcool și tutun este nu doar o măsură importantă de protecție a sănătății publice, ci și de respectarea legilor în vigoare”, se arată în expunerea de motive, potrivit Adevarul.

Potrivit unui raport citat de aleșii USR, 15% dintre adulții fumători din România au început să fumeze înainte de 14 ani, iar 38% înainte de 18 ani, conform cercetării Organizației Salvații Copiii din 2019. În acel moment, 14,6% dintre elevii cu vârsta între 13 și 15 ani fumau țigări clasice, înainte de popularizarea țigărilor electronice.

În situația în care localurile sau alte unități nu respectă legea, amenzile pot ajunge până la 500 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare