Cine sunt liderii Hamas. Grupul care conduce Fâșia Gaza a purtat mai multe runde de război cu Israelul

Cine sunt liderii Hamas. Grupul care conduce Fâșia Gaza a purtat mai multe runde de război cu Israelul

Gruparea islamistă palestiniană Hamas, pe care Israelul a promis că o va distruge după ce a lansat sâmbătă un atac șocant, în care au murit peste 1.200 de oameni, conduce Fâșia Gaza din 2007.

Iată ce știm despre liderii de vârf ai organizației militante pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu a comparat-o cu Statul Islamic.

Ismail Haniyeh, politician

Haniyeh, în vârstă de 60 de ani, a fost ales șeful biroului politic al Hamas în 2017 pentru a-i succeda lui Khaled Meshaal, dar era deja o figură cunoscută în 2006, când a devenit prim-ministru Palestinian, după o victorie a Hamas la alegerile parlamentare din acel an.

Dar legăturile cu mișcarea Fatah a președintelui palestinian Mahmud Abbas au fost de scurtă durată și, în 2007, a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza, după ce i-a înlăturat violent pe loialiștii președintelui, potrivit France24.

Considerat un pragmatist, Haniyeh trăiește în exil voluntar, împărțindu-și timpul între Turcia și Qatar.

El a militat de mult timp pentru o reconciliere între rezistența armată împotriva Israelului și o poziție politică în cadrul Hamas, care este inclusă pe lista neagră ca grup terorist de Uniunea Europeană și Statele Unite.

Se spune că Haniyeh menține relații bune cu șefii diferitelor facțiuni palestiniene, inclusiv cu cele rivale.

În tinerețe, liderul Hamas, cunoscut pentru calmul său, a fost membru al filialei studențești a Frăției Musulmane de la Universitatea din Gaza.

S-a alăturat Hamas în 1987, când gruparea militantă a fost înființată, când prima intifada sau revolta palestiniană a izbucnit împotriva ocupației israeliene, care a durat până în 1993.

În acel timp, Haniyeh a fost întemnițat de Israel de mai multe ori, apoi a fost expulzat în sudul Libanului timp de șase luni.

Mohammed Deif, „Personal eficient”

Evazivul Deif, care conduce aripa armată a Hamas, Brigăzile Ezzdine al-Qassam, este inamicul public numărul unu al Israelului și un bărbat pe care serviciile secrete au încercat să-l asasineze de cel puțin șase ori și se află pe lista neagră a SUA .

Considerat de Hamas drept „șeful de personal al grupului”, Deif este cel care anunțat printr-un mesaj audio începerea atacului Hamas.

În înregistrare, Deif se aude spunând că „pozițiile și fortificațiile inamicului au fost vizate de 5.000 de rachete și obuze în fortificațiile inamicului.

Hamas, care a lansat mesajul audio, a postat și o poză cu Deif în umbră, așa cum o face de obicei, pentru a nu putea fi identificat.

Se știe că există doar câteva fotografii de proastă calitate ale lui Deif, cea mai recentă făcută acum aproximativ 20 de ani.

Ascunzătoarea lui este necunoscută și se spune că este un maestru al deghizării care este capabil să se integreze perfect în populație.

Deif,  Mohammed Diab al-Masri, s-a născut în 1965 în tabăra de refugiați Khan Yunis din Gaza.

El a fost implicat în Hamas din anii 1980 și a luat parte la multe dintre operațiuni, inclusiv răpirea soldaților și atentate sinucigașe.

El a fost numit șef al aripii militare a Hamas în 2002, după moartea predecesorului său, Salah Shehade, într-un raid.

Cu doi ani mai devreme, la începutul celei de-a doua intifade, Deif a scăpat, sau a fost eliberat, dintr-o închisoare condusă de Autoritatea Palestiniană a lui Yasser Arafat.

Ultima dată când Israelul a încercat să-l asasineze pe Deif a fost în 2014, când a lansat un atac aerian asupra Gaza, ucigându-i soția și unul dintre copii.

Dușmanii lui Deif l-au numit „pisica cu nouă vieți”, în timp ce palestinienii îl cunosc drept o legenda vie.

Yahya Sinwar, „omul puternic” din Gaza

Un fost comandant al aripii militare Hamas, Sinwar, în vârstă de 61 de ani, a fost ales în 2017 ca șef al grupului militant din Gaza.

Liderul Hamas din Fâșia Gaza, Yahya Sinwar, este privit ca un lider dur în cadrul mișcării.

​ El a urcat în ierarhia Hamas ca un susținător feroce al luptei armate împotriva Israelului și este considerat de către grup drept „ministrul apărării”.

O aură de mister îl înconjoară pe Sinwar, care cunoaște bine Israelul, unde a petrecut 23 de ani în închisorile israeliene înainte de a fi eliberat în 2011, într-un schimb de prizonieri în care era implicat soldatul franco-israelian Gilad Shalit, care a fost ținut captiv de Hamas.

La fel ca Deif, el se află pe lista SUA a „teroriştilor internaționali”.

Cum a ajuns Hamas să controleze Fâșia Gaza

Hamas, care conduce Fâșia Gaza din 2007, a lansat un atac în interiorul Israelului în weekend, ucigând sute de persoane și luând mai mulți ostaticiAtacul fără precedent a șocat Israelul și pe aliații săi occidentali.

Grupul a fost fondat în 1987 de șeicul Ahmed Yassin, un refugiat palestinian care trăiește în Gaza, în timpul primei intifade, sau revoltă, care a fost marcată de proteste ample împotriva ocupației Israelului.

Hamas este acronimul arab pentru Mișcarea de Rezistență Islamică și o recunoaștere a rădăcinilor grupului și a legăturilor timpurii cu unul dintre cele mai proeminente grupuri ale lumii islamice, Frăția Musulmană, fondată în Egipt în anii 1920.

Grupul a promis că va anihila Israelul și a fost responsabil pentru multe atentate sinucigașe și alte atacuri mortale asupra civililor și soldaților israelieni.

Departamentul de Stat al SUA a desemnat Hamas ca grup terorist în 1997. Uniunea Europeană și alte țări occidentale îl consideră, de asemenea, o organizație teroristă.

Hamas a câștigat alegerile parlamentare din 2006 și în 2007 a preluat violent controlul Fâșiei Gaza de la Autoritatea Palestiniană recunoscută internațional. Autoritatea Palestiniană, dominată de mișcarea rivală Fatah, administrează zone semi-autonome din Cisiordania ocupată de Israel.

Israelul a răspuns preluării Hamas printr-o blocadă asupra Gaza, restricționând circulația oamenilor și a mărfurilor în și din teritoriu într-un pas despre care spune că este necesar pentru a împiedica grupul să dezvolte arme. Blocada a devastat economia din Fâșia Gaza, iar palestinienii acuză Israelul de pedepse colective.

De-a lungul anilor, Hamas a primit sprijin din partea țărilor arabe, precum Qatar și Turcia. Recent, s-a mutat mai aproape de Iran și aliații săi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”
11:20 - Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025
11:15 - Casele de pariuri refuză să le dea înapoi banii jucătorilor care au pariat pe alegerile prezidențiale
11:13 - Fotovoltaicele, extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Reţeaua energetică a Europei este în pericol
10:53 - OMV a rupt contractul cu Gazprom. Acesta ar fi trebuit să ruleze până în 2040
10:49 - Fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș, trimis în judecată pentru luare de mită / DNA îl acuză că ar fi primit bani, produse alimentare și produse cosmetice de la furnizori de servicii medicale