De ce limitarea plăților cash nu e o măsură bună? Vicepreședintele ANCMMR a dat mai multe motive: „Unde depunem banii? / Nu toți comercianții au POS-uri, iar unii nu au semnal suficient de bun ca acesta să funcționeze” (VIDEO)

De ce limitarea plăților cash nu e o măsură bună? Vicepreședintele ANCMMR a dat mai multe motive: Unde depunem banii? / Nu toți comercianții au POS-uri, iar unii nu au semnal suficient de bun ca acesta să funcționeze (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Feliciu Paraschiv, vicepreședintele ANCMMR (Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania), a avut o intervenție pe B1 TV, în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin, unde a vorbit despre noile reguli ale plăților cash care se vor aplica din luna ianuarie a anului viitor.

Paraschiv este de părere că această limitare a plăților cash nu este deloc bună pentru comercianți din mai multe motive.

„Noi suntem undeva la 80.000 de firme și reprezentăm cam 35 % din piață.

Foarte multe firme, sunt vreo 13.260 de sate, care au câte două-trei magazine mici, sate în care nu există bancomate și noi nu vorbim de bancomatele regulare, adică să nu ne înțelegem greșit. Noi putem să depunem banii doar la anumite bancomate, MFM-uri, se cheamă, multifuncționale, pentru că, așa cum știe toată lumea, băncile refuză să mai lucreze cu numerar, de mai mulți ani. Și atunci, nu ne mai primesc la ghișeu, au și desființat ghișeele de cash și ne trimit, bineînțeles, la MFM-urile astea care sunt mai puține decât bancomatele. Sunt niște bancomate care primesc și bancnote. Imaginați-vă ce cozi ar trebui să facem noi, comercianții, să depunem în fiecare zi sau la două zile banii la MFM-urile astea. Asta e prima prima chestie, depunerea, unde depunem banii.

Mai sunt și alte probleme. Nu toți comercianții au POS-uri.

Nu toți comercianții au legătură la internet suficient de bună și semnal suficient de bun ca să accepte un POS, adică POS-ul să funcționeze.

Plățile astea cu numerar odată blocate, ei vor trebui să meargă cu mai puțini bani, să zicem cu 2.000 RON, să-și cumpere cu cash de la un cash and carry sau de la un depozit, restul vor trebui să-i plătească pe un card.

Cardurile operate de companii au comisioane de până la 3 % față de cardurile operate de persoane fizice. Mai exact, un card de persoană fizică are un comision de 0.5%, 0.7%, 0.8% până în 1%. Același card, aceeași bucățică de plastic, dar operată pe o firmă, se duce cu un comision până la 3%. Imaginați-vă că un pachet de țigări are un adaos maxim plafonat de 3.5 %, în momentul în care comerciantul și-a cumpărat țigări pentru magazin și a tras cardul acela, 3 % din cei 3.5 % adaos comercial au zburat și a mai rămas cu 0,5%”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`