Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, avertizează asupra faptului că preţurile la alimente au atins un nivel alarmant, lucru care poate duce la instabilităţi politice. În opinia şefului BM, siguranţa alimentară ar trebui să fie prioritară în acest an pentru marile economii ale lumii.
„S-a atins cota de alertă. Le-am cerut să considere alimentaţia prioritatea numărul unu în 2011”, a anunţat Robert Zoellick, după un discurs susţinut în faţa miniştrilor de Finanţe din G20, reuniţi la Paris.
Potrivit datelor oficiale ale Băncii Mondiale, anul trecut, între lunile iunie şi decembrie, nivelul de trai al 44 de milioane de persoane din întreaga lume a căzut sub pragul sărăciei severe. În prezent, 1,2 miliarde de persoane se confruntă cu sărăcia extremă.
Scumpirea alimentelor duce la tensiuni sociale
Preşedintele BM susţine că, deşi inflaţia preţurilor la produsele alimentare va încuraja creşterea ofertei din agricultură, în următorii doi ani aceasta ar putea genera probleme precum tensiuni sociale şi căderea anumitor guverne. Scumpirile repetate ale alimentelor, împreună cu majorarea preţurilor la materii prime, reprezintă, de altfel, una dintre cauzele problemelor sociale din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
Robert Zoellick subliniază totodată necesitatea ca întreaga comunitate internaţională să fie pregătită pentru o eventuală intervenţie rapidă pentru a ajuta state precum Tunisia, unde preşedintele a fost înlăturat printr-o revoltă a populaţiei.
Franţa, statul care deţine în prezent preşedinţia G20, a făcut din siguranţa alimentară şi limitarea volatilităţii preţurilor alimentelor o prioritate, astfel că membrii G20 susţin la ora actuală că sunt pregătiţi să acţioneze pentru combaterea sărăciei.