Secretul tabloului „Mona Lisa”, dezvăluit / Ce s-a găsit în stratul de vopsea al picturii lui da Vinci

Secretul tabloului „Mona Lisa”, dezvăluit / Ce s-a găsit în stratul de vopsea al picturii lui da Vinci
Sursa foto: Shutterstock

Tabloul „Mona Lisa”, unul dintre cele mai celebre și studiate capodopere ale artei, a dezvăluit un secret fascinant pentru cercetători. Prin utilizarea razelor X, oamenii de știință au descoperit un compus chimic rar numit „plumbonacrit” în stratul de vopsea al celebrului tablou, relatează Associated Press

Oamenii de ştiinţă au descoperit un compus chimic rar în stratul de vopsea al tabloului „Mona Lisa”

Cercetarea recentă, publicată în Journal of the American Chemical Society, a dezvăluit prezența compusului chimic rar, „plumbonacrit”, în stratul de bază al vopselei din „Mona Lisa”. Această descoperire reprezintă o confirmare a unei teorii îndelungate a istoricilor de artă, conform căreia Leonardo da Vinci ar fi utilizat pulbere de oxid de plumb pentru a îngroșa și a usca straturile de vopsea ale celebrei opere de artă.

Leonardo da Vinci a fost cunoscut drept un artist experimentator, iar această descoperire subliniază faptul că fiecare dintre picturile sale era unică din punct de vedere tehnic.

„A fost o persoană căreia îi plăcea să experimenteze, iar fiecare dintre picturile sale este complet diferită din punct de vedere tehnic”, a declarat Victor Gonzalez, autorul principal al studiului și chimist la CNRS din Franța, Această nouă tehnica specifică pentru „Mona Lisa” adaugă o notă interesantă în înțelegerea creației sale.

Plumbonacritul, descoperit și în lucrările altor pictori

Ceea ce face această descoperire și mai uluitoare este faptul că plumbonacritul a fost detectat în cantități atât de mici încât pata de vopsea era aproape invizibilă cu ochiul liber și mai subțire decât un fir de păr. Oamenii de știință au utilizat razele X produse de un sincrotron, o mașină care accelerează particule încărcate pentru a examina structura sa atomică.

Descoperirea plumbonacritului în lucrările lui da Vinci nu este singulară. Gonzalez și echipa sa au găsit și acest compus într-o pictură de Rembrandt, sugerând că aceleași rețete de vopsea sau rețete foarte asemănătoare au fost transmise de-a lungul secolelor. Această constatare subliniază conexiunile tehnice din arta clasică și modul în care artiștii de-a lungul timpului au împărtășit secretele lor în crearea capodoperelor. Această descoperire deschide noi perspective în cercetarea și înțelegerea operei lui da Vinci și a altor maeștri ai artei.

„Sunt multe, multe alte lucruri de descoperit, cu siguranță. Abia zgâriem suprafața. Ceea ce spunem noi este doar o cărămidă în plus în cunoaștere”, a mai spus Victor Gonzalez.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:26 - Un taximetrist aflat sub influența băuturilor alcoolice a produs dezastru pe străzile din Capitală. A produs 3 accidente și a lovit 7 mașini
22:23 - Klaus Iohannis critică autoritățile în urma inundațiilor din Moldova: „Mulţi n-au avut nicio avertizare. Au aflat de la vecini că vine apa”
22:02 - Elevii și studenții vor beneficia de transport gratuit cu metroul. Metrorex a anunțat ce trebuie să facă beneficiarii până în 2025
21:53 - Cum ajută „Ora cu și pentru animale” la formarea copiilor. Ce presupune noul opțional propus de școlile din Ilfov
21:50 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre posibila candidatură la Senat a lui Iohannis: „Toată problema a început de la PSD care una a spus în spatele ușilor închise, alta a făcut în realitate”
21:49 - Cristina Prună, după declarația președintelui României, cu privire la candidatura la Senat: Dacă ne uităm la Iohannis, parcă ne aducem aminte de Liviu Dragnea, cu OUG 13. Totuși, mai există și acea portiță, la AEP (VIDEO)
21:40 - Un pui de pinguin imperial a devenit o vedetă pe rețelele sociale. Cum a ajuns așa faimos
21:14 - Rareş Bogdan (PNL): PSD şi Ciolacu pun economia ţării în cel mai mare pericol de după criza din 2009
21:14 - Klaus Iohannis, prima reacție cu privire la candidatura la Senat: Nu am dorit o lege pentru mine. Voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă lege pentru o persoană (VIDEO)
21:06 - Greșeala uriașă pe care a comis-o echipa de campanie a lui Donald Trump. A confundat fosta republică sovietică Georgia cu statul cu același nume din SUA