Hamas se pregătește pentru un „război de lungă durată” cu Israelul. Crește îngrijorarea pentru ostaticii din Gaza

Hamas se pregătește pentru un război de lungă durată cu Israelul. Crește îngrijorarea pentru ostaticii din Gaza
Foto: Captura Youtube

Hamas este gata să ducă un război lung cu Israelul și va folosi zecile de ostatici ținuți în Gaza pentru a asigura eliberarea palestinienilor deținuți în Israel și peste hotare, a declarat un membru de rang înalt al grupării.

Hamas spune că are un arsenal de rachete pentru timp îndelungat

Vorbind pentru agenția de știri Associated Press, Ali Barakeh, un membru al conducerii grupului, a declarat că Hamas are un arsenal de rachete care va putea fi folosit mult timp.

„Ne-am pregătit bine pentru acest război și pentru a face față tuturor scenariilor, chiar și scenariului războiului de lungă durată”, a spus el, adăugând că Hamas va folosi ostatici pentru a asigura eliberarea persoanelor deținute în închisorile israeliene și chiar a unor palestinieni încarcerați în Statele Unite, arată The Guardian.

Comentariile sale au fost făcute în contextul în care au crescut îngrijorările cu privire la soarta a peste 100 de persoane deținute de militanții din Gaza. Luni, Hamas a amenințat că va începe să își execute ostaticii dacă Israelul va efectua atacuri aeriene în Fâșia Gaza fără a avertiza în prealabil locuitorii.

Militanții palestinieni au răpit peste 100 de persoane în timpul unui atac surpriză pe mai multe fronturi, în care au ucis peste 700 de persoane – făcând din ziua de sâmbătă cea mai sângeroasă din istoria Israelului. Presa israeliană a declarat luni că numărul morților a ajuns la 900.

Ca răspuns la atac, Israelul a lansat atacuri din aer și de pe mare și au ucis peste 680 de palestinieni din Gaza, o zonă în care locuiesc 2,3 milioane de oameni care nu au unde să fugă. De atunci, Israelul a declarat un „asediu complet” al Gaza, tăind apa, alimentele și energia electrică.

Israelul a declarat în mod oficial război duminică și a chemat la datorie 300.000 de rezerviști, semnalând un posibil atac terestru în Gaza – o acțiune care, în trecut, a adus întotdeauna noi vărsări de sânge. Cu toate acestea, forțele israeliene se confruntă cu sarcina fără precedent de a lupta într-un război urban, în timp ce zeci de ostatici sunt probabil ascunși în tuneluri și subsoluri din întreaga Fâșie Gaza.

În interviul acordat agenției Associated Press, Barakeh a declarat că doar un număr mic de comandanți de top din interiorul Gaza știau despre incursiunea de sâmbătă în Israel și că nici măcar cei mai apropiați aliați ai grupului nu au fost informați în prealabil despre momentul ales. El a negat rapoartele potrivit cărora oficiali iranieni din domeniul securității ar fi ajutat la planificarea atacului.

El a declarat că până și Hamas a fost șocat de amploarea operațiunii, afirmând că se aștepta ca Israelul să împiedice sau să limiteze atacul. „Am fost surprinși de această mare nerușită”, a spus Barakeh. „Plănuiam să avem câteva victorii și să luăm prizonieri”.

Luni, ministerul de externe din Qatar a declarat că se află în discuții de mediere cu Hamas și oficiali israelieni, inclusiv cu privire la un posibil schimb de prizonieri. Nici Israelul, nici Hamas nu au confirmat că poartă discuții. Un oficial Hamas cu sediul la Doha a declarat că grupul nu este deschis la negocierea unui schimb de prizonieri cu Israelul în timpul ostilităților.

SUA au confirmat că primul lot de ajutoare militare „se îndreaptă” către Israel

Într-o declarație comună de luni seară, Joe Biden, președintele SUA, Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, Emmanuel Macron, președintele francez, Olaf Scholz, cancelarul german, și Giorgia Meloni, prim-ministrul italian, au promis „un sprijin ferm și unitar pentru statul Israel și condamnarea fără echivoc a Hamas și a actelor sale îngrozitoare de terorism”.

Aceștia au declarat: „Acțiunile teroriste ale Hamas nu au nicio justificare, nicio legitimitate și trebuie condamnate în mod universal. Nu există niciodată nicio justificare pentru terorism.”

Într-o alocuțiune televizată, luni târziu, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis să „elimine teroriștii” încă prezenți în Israel și a mulțumit Statelor Unite pentru „sprijinul său fără echivoc”.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că în primele 36 de ore ale noului conflict din Gaza au avut loc în total 11 atacuri asupra unităților medicale – care includ unități medicale, ambulanțe și furnizori de asistență medicală.

„Există o nevoie urgentă de a stabili un coridor umanitar care să permită trimiterea fără obstacole a pacienților care pot salva vieți, precum și deplasarea personalului umanitar și a produselor sanitare esențiale”, a declarat OMS. SUA au confirmat că primul lot de ajutoare militare „se îndreaptă” către Israel.

„Ne așteptăm că vor exista cereri suplimentare de asistență de securitate pentru Israel, pe măsură ce continuă să folosească muniții în această luptă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby. „Vom rămâne conectați, asigurându-ne că le satisfacem nevoile cât mai bine și cât mai repede posibil”.

SUA nu a detaliat încă amploarea cererilor de asistență de securitate ale Israelului, dar un oficial din domeniul apărării a declarat pentru Associated Press că Washingtonul va accelera comenzile israeliene în așteptare și va căuta în stocurile proprii ale armatei americane pentru a ajuta la acoperirea lipsurilor israeliene.

Oficialul a părut, de asemenea, să respingă preocupările că Statele Unite ar putea avea dificultăți în aprovizionarea Israelului în același timp cu distribuirea de armament către Ucraina. „Suntem capabili să ne continuăm sprijinul atât pentru Ucraina, cât și pentru Israel și să ne menținem propria noastră pregătire globală”, a declarat oficialul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`