MAE: Încă 115 români din Israel au revenit în țară, cu o cursă operată de o companie privată. În cazul celor 92 ajunși în Iordania se vor utiliza zborurile regulate dinspre Amman (VIDEO)

MAE: Încă 115 români din Israel au revenit în țară, cu o cursă operată de o companie privată. În cazul celor 92 ajunși în Iordania se vor utiliza zborurile regulate dinspre Amman (VIDEO)
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Încă 115 cetățeni români din Israel au revenit în țară, cu o cursă operată de o companie privată, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip, duminică, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.

Radu Filip (MAE), pe B1 TV, despre situația românilor din Israel

„În ceea ce privește cei 92 de cetățeni români care urmează să fie evacuați din Statul Israel prin Iordania, am gestionat situația acestui grup. Ei au solicitat sprijin de repatriere pe fondul deteriorării situației. În context, au fost făcute demersuri pentru identificarea unor posibilități optime de repatriere pentru acestea prin curse operate de diverse companii aeriene care operează zboruri către România”, a spus Radu Filip.

„Trebuie să vă mai spun faptul că, chiar astăzi, o echipă consulară mobilă din cadrul Centralei MAE s-a deplasat la Tel Aviv tocmai pentru a sprijini activitatea Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah. Colegii mei lucrează 24 de ore din 24. Urmărim situația. Îi îndrumăm pe cetățeni să își notifice prezența, la misiune, iar colegii mei le vor sugera, le vor transmite posibilitățile pe care le au în vederea evacuării”, a continuat reprezentantul MAE.

„În cazul celor 92 de cetățeni români, se vor utiliza zborurile regulate dinspre Amman către România (…). Nu va fi o aeronavă specială. Aceștia vor fi repatriați prin intermediul curselor obișnuite. Starea lor este bună, colegi mei sunt în contact cu dânșii, sunt pe teritoriul Iordaniei, nu au semnalat probleme deosebite (…). Acum obiectivul nostru principal este repatrierea turiștilor, marea lor majoritate sunt pelerini. Tocmai din acest motiv noi colaborăm și cu TAROM, și cu Patriarhia Română, și cu ANAT, tocmai pentru a găsi soluții pentru toate grupurile de pelerini”, a adăugat el.

Întrebat câm câți români ar mai fi acum în Israel, Radu Filip a afirmat: „Pe teritoriul Israelului se află grupuri de români. Bineînțeles că prioritatea noastră zero sunt cei care doresc să se întoarcă acasă. Sunt, bineînțeles, și cetățeni care nu doresc acest lucru, deși noi le-am recomandat să ia în calcul revenirea spre țară”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`