Lideri din toată lumea condamnă atacul terorist al Hamas. SUA se va asigura „că Israel are ce îi trebuie să se apere”

Lideri din toată lumea condamnă atacul terorist al Hamas. SUA se va asigura „că Israel are ce îi trebuie să se apere”
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Lideri din toată lumea au condamnat operațiunea lansată de gruparea teroristă Hamas împotriva Statului Israel, arată declarațiile trecute în revistă de Reuters. Mesaje similare au venit și de la București.

SUA spune că se va asigura „că Israel are ce îi trebuie să se apere”

„Nu există nicio justificare pentru terorism. Suntem solidari cu guvernul și poporul Israelului și transmitem condoleanțe pentru viețile israeliene pierdute în aceste atacuri”, a spus secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat: „În următoarele zile Departamentul Apărării va lucra să se asigure că Israel are ce îi trebuie ca să se apere și să protejeze civilii de violența nediscriminatorie și terorism”.

ONU, apel la dezescaladare

Trimisul ONU pentru pace în Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a afirmat: „Este o prăpastie periculoasă și fac un apel către toți să se retragă de pe marginea ei”.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Tuerk, a declarat: „Acest atac are un impact oribil asupra civililor israelieni (…). Civilii trebuie să nu fie niciodată țintă de atac”.

Cum au reacționat Rusia și Ucraina

Rusia este în contact cu Israel, palestienienii și țările arabe, în privința escaladării conflictului israelo-palestinian, a spus ministrul adjunct de externe rus, Mikhail Bogdanov, care a îndemnat părțile la reținere.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat „atacul terorist” și a subliniat că dreptul Statului Israel la autoapărare „nu poate fi pus la îndoială”.

EAU, apel la „maximă reținere”

Emiratele Arabe Unite, prin vocea Ministerului său de externe, „face apel la exercitarea de maximă reținere și la o încetare imediată a focului pentru a evita repercusiuni serioase”.

Reuniune în Italia pe tema situației din Israel

Prim-ministrul italian, Giorgia Meloni, a prezidat la Roma o reuniune cu privire la evenimentele din Israel.

„Guvernul urmărește evoluția situației cu îngrijorare (…). O atenție deosebită este acordată securității comunității evreiești din țară”, au spus reprezentanții premierului Italiei.

Germania și Franța au condamnat și ele atacurile

„Vești terifiante vin astăzi din Israel. Suntem profund șocați de tirurile de rachete din Gaza și de escaladarea violenței. Germania condamnă aceste atacuri ale Hamas și este alături de Israel”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, într-un mesaj pe rețelele sociale.

Președintele Franței a condamnat la rândul său atacurile.

„Îmi exprim solidaritatea deplină față de victime și de familiile lor, și de cei apropiați lor”, a spus Emmanuel Macron.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`