Borrell avertizează că Europa nu poate înlocui sprijinul SUA pentru Ucraina. Oboseala din rândul aliaților Kiev-ului devine tot mai evidentă, notează The Hill

Borrell avertizează că Europa nu poate înlocui sprijinul SUA pentru Ucraina. Oboseala din rândul aliaților Kiev-ului devine tot mai evidentă, notează The Hill
Ministerul ucrainean al Apărării: Ucraina a primit aproximativ 10% din armele pe care le dorește de la Occident. Sursa foto: Pixabay

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a avertizat joi că, în cazul în care conflictele politice de la Washington subminează sprijinul SUA pentru Ucraina, Europa nu va putea umple golul lăsat, transmite AFP. În Europa, oboseala pe tema războiului și tensiunile interne au început deja să joace un rol important în alegeri.

Alegătorii din unele țări din Europa aleg lideri care se îndepărtează din ce în ce mai mult de Kiev

„Ucraina are nevoie de sprijinul Uniunii Europene… dar și de sprijinul SUA”, a declarat Borrell, la sosirea la summitul Comunității Politice Europene de la Granada. „Poate Europa să umple golul lăsat de SUA? Ei bine, cu siguranță Europa nu poate înlocui SUA”, a adăugat el.

În imagine: Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. Sursă foto: Hepta – DPA Images / Francois Lenoir

Ajutorul acordat Ucrainei se află în centrul bătăliei partizane pentru cheltuieli de la Washington, majoritatea republicanilor din Camera  Reprezentanților votând săptămâna trecută împotriva finanțării suplimentare.

Oficialii polonezi îngrijorați de alegeri atacă Kievul. Iar în Slovacia, aliat al NATO, un partid condus de un politician pro-Kremlin a ieșit pe primul loc la recentele alegeri parlamentare.

Oficialii ruși își exprimă optimismul că timpul este de partea lor. „Am spus în repetate rânduri că, potrivit previziunilor noastre, oboseala din cauza acestui conflict și a sponsorizării absurde a regimului de la Kiev va crește în mai multe țări, inclusiv în Statele Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor la începutul acestei săptămâni. „Această oboseală va duce la fragmentarea establishmentului politic”.

Alegătorii din unele țări din Europa optează pentru lideri care se îndepărtează din ce în ce mai mult de Kiev

Tensiunile tot mai mari privind ajutorul acordat Ucrainei și oboseala tot mai mare în rândul partenerilor Kievului nu sunt surprinzătoare pentru observatori.

În America, alegătorii republicani devin din ce în ce mai pesimiști cu privire la continuarea sprijinului american pentru Ucraina, în timp ce sprijinul democraților a scăzut, dar rămâne relativ puternic, arată sondajele recente.

În Europa, oboseala războiului și tensiunile interne joacă un rol în alegeri, alegătorii din unele țări alegând lideri care se îndepărtează din ce în ce mai mult de Kiev.

„Europa nu a încetat să ajute Ucraina, dar dacă analizăm aceste alegeri una câte una, Ucraina și elementele sale de politică externă și de politică europeană devin de fapt mai puternice”, a declarat Tara Varma, cercetător invitat la Centrul Uniunii Europene, la Brookings Institution.

Sursa foto: Robert Fico / Facebook

„Și fac parte din motivele pentru care cetățenii votează pentru ceea ce erau partide marginale, nou-nouțe, și care acum câștigă tot mai mult teren în dezbaterea generală.”

În Slovacia, Robert Fico, șeful partidului populist SMER, a ieșit luni pe primul loc după o campanie în care a cerut oprirea ajutorului militar pentru Ucraina, s-a opus sancțiunilor UE împotriva Rusiei și a făcut presiuni pentru un acord de pace între Moscova și Kiev. .

Ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, ar lipsit de la o vizită la Kiev cu omologii săi din UE din cauza unei probleme de sănătate și a unei „perioade de declin” în relațiile polono-ucrainene.

„Există o mulțime de speculații cu privire la faptul că Polonia adoptă această poziție în mod foarte oportunist, pe măsură ce ne apropiem de ziua alegerilor”, a declarat Varma de la Brookings Institution.

„Dar, în același timp, aceste declarații sunt făcute de prim-ministru, de ministrul de externe; ele au fost create de persoane care au în prezent destul de multă influență în Polonia”, a adăugat ea. „Și sunt un pic înfricoșătoare, pentru că atunci, dintr-o dată, nu mai ai doar un singur stat membru ca fiind aberant, ci ai mai multe state membre care se îndreaptă în aceeași direcție”.

Între timp, Ucraina încearcă să se protejeze de declinul sprijinului prin creșterea propriei capacități de a dezvolta arme care probabil se vor epuiza în rândul aliaților.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)