Dragoș Damian, CEO la Terapia Cluj, a avut o intervenție telefonică, pe B1 TV, în cadrul emisiunii „Politica Zilei” moderată de Ioana Constantin, unde a vorbit despre ce medicamente vor dispărea din cauza măsurilor fiscale.
„Sunt la mare risc medicamentele din cele 2 extreme, medicamentele de ultimă generație care sunt de obicei extrem, extrem de scumpe și care intră foarte greu în arsenalul terapeutic, pentru că sunt pași foarte complicați de a le evalua și de a le rambursa în România. Spre deosebire de multe alte țări europene, rambursarea se face exclusiv din bani publici, în alte țări europene, cum e Germania, există și asigurările private.
Și există și o anumită plată din buzunar, pe care pacientul trebuie să o suporte. În România totul este decontat din bani publici, iar la cealaltă extremă sunt medicamentele foarte ieftine care sunt destinate mult mai multor pacienți decât cele foarte scumpe. Cele foarte scumpe, în România, sunt cam la aproximativ 150.000 de pacienți. Cele ieftine sunt la restul pacienților și care, din cauza prețurilor impuse, a taxei clawback, a altor obstacole, sunt indisponibile.
Înainte de a intra în emisiune, m-a abordat o doamnă, spunea că mă știe. M-a întrebat de un inhalator pentru copii. E un produs pentru astm, care se știe că nu prea se găsește, și m-a întrebat de ce nu se găsește, că era foarte ieftin. Și i-am am spus, doamnă, din cauza asta, pentru că producătorul în cele din urmă, dacă îl obligi la un preț foarte mic, poți să impui un preț producătorului, dar producătorul îl va scoate din nomenclator sau îți va spune nu pot să-l aduc la acest preț.
Deci cele 2 extreme, medicamentele foarte scumpe, care intră greu în arsenalul terapeutic, cu întârziere în România din cauza banilor, evident, și cele foarte ieftine care dispar tot din cauza banilor, e vorba de bani în cele din urmă.”, a declarat Dragoș Damian.
„De fapt, și prin îmbătrânirea populației, nevoile de medicamente cresc, adică îmbătrânirea populației este un lucru bun. Lumea trăiește mai mult, dar și nevoile de medicamente cresc și producția de medicamente sau furnizorii de medicamente, materii prime, materiale sunt mai puțini din cauza globalizării, dar, revenind la pachetul fiscal, acum e inutil să vă mai spun o dată că noi plătim deja o taxă pe cifra de afaceri între 15 și 25 %, taxa clawback și rezultatul s-a văzut. Nu au mai fost producătorii internaționali interesați să investească în România, iar fabrici de medicamente în România, cu excepția uneia singure, nu s-au mai construit în ultima vreme, pentru că era, de fapt, un obstacol această taxă pe cifra de afaceri în dezvoltarea sustenabilă a industriei. Deci eu cred că aceste taxe pe cifra de afaceri s-ar putea să creeze aceleași probleme în alte industrii.
Pe de altă parte, nici nu pot să fiu de acord cu faptul că sunt companii care cu adevărat fac cifre de afaceri gigantice în România și raportează profit zero sau negativ. Revenind strict în acest domeniu al medicamentelor, nu pare, din cauză că deja plătim cifra de afaceri, nu pare să fie afectat domeniul producătorilor. În schimb, distribuitorii care operează cu marje mici de profit, 4-5 %, e posibil să fie afectați de această taxă pe cifra de afaceri, plus din cauza reglementărilor Ministerului Sănătății care se bat cap în cap cu reglementările din pachetul fiscal”, a mai spus Dragoș Damian.