Gheorghe Ialomițianu, despre FMI, care a cerut planul pentru pensii și salarii: „Cei de la Guvern nu sunt conștienți de situația prin care trecem și încearcă să o petecească, să mai ia de acolo, să mai taie de dincolo, fără să fie o viziune economică” (VIDEO)

Gheorghe Ialomițianu, despre FMI, care a cerut planul pentru pensii și salarii: Cei de la Guvern nu sunt conștienți de situația prin care trecem și încearcă să o petecească, să mai ia de acolo, să mai taie de dincolo, fără să fie o viziune economică (VIDEO)
Foto: Facebook @ Gheorghe Ialomitianu

Gheorghe Ialomițianu, fostul minsitru de Finanțe, a avut o intervenție în cadrul emisiunii Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, unde a vorbit despre FMI, care cere noi reduceri de cheltuieli.

Conform analizei FMI, veniturile la buget sunt prea mici, de asemenea, se spune că e posibil să fie nevoie să fie modificat planul legat de pensii și salarii.

„Și Fondul Monetar, și Comisia Europeană, și Banca Mondială ne spun că avem un deficit foarte mare și greu de finanțat. Datoria a crescut foarte mult, în jur de 50 % din PIB. Pentru România este o datorie mare, ne împrumutăm la niște dobânzi foarte mari. Avem cheltuielile permanente, care cresc încontinuu și intrăm și în logica alegerilor, iar cei de la guvernare au impresia că pot să o ducă până la anul, adică fără să ia niște măsuri mai dure, să reducă deficitul. Au venit cu acel pachet de măsuri fiscale.

Mai mult fac rău acele măsuri decât să aducă mai mulți bani la buget, să le arate la cei din instituțiile internaționale, că vor să reducă deficitul, dar ei nu s-au dus la cauză, pentru că cheltuielile au crescut foarte mult anul trecut și au venit anul acesta că au avalanșe. Acesta este motivul principal de creșterea deficitului, că au estimat o creștere de 10 % a cheltuielilor anul acesta față de anul trecut și avem o creștere de 15 %. Într-adevăr, veniturile nu sunt la nivelul estimării și din cauza evaziunii, dar și prin faptul că au supraestimat veniturile.

Au crezut că vor încasa mai mult din creșterea prețurilor și sunt, într-adevăr, într-o situație delicată și chiar o situație groaznică. N-au avut curajul să facă rectificare bugetară, ca să nu ne arate dezastrul. Și chiar spunea premierul, ieri, că se asigură bani prin fondul de rezervă, se taie de la unele ministere ca să acopere în alte părți, chiar și în învățământ, să se plătească salariile, și ultima decizie guvernamentală care arată situația proastă a încasărilor, este creșterea salariului minim pe economie de la graba asta, de la 1 octombrie, pentru că nu s-a făcut această creștere a salariului minim pentru salariați. Am înțeles că este vorba de 1,8 milioane de salariați, ci pentru încasări suplimentare la buget, pentru că statul încasează până la sfârșitul anului vreo 700 de milioane. Deci este, într-adevăr, o problemă legat de deficitul bugetar care greu se poate finanța. Fondul monetar le-a spus foarte clar că nu mai pot continua așa, că nu pot să majoreze pensiile decât cele mici, deci este o situație critică, dar există o inconștiență la nivel guvernamental.

Au impresia că pot să o ducă așa până la anul, adică în mod lipsit de responsabilitate și de profesionalism, crezând că poate să îi păcălească pe cei de la instituțiile internaționale, împrumutând. Dar problema este că s-ar putea să nu iasă din iarnă pentru că dezastrul continuă și gaura la buget se adâncește și s-ar putea să nu ne mai putem împrumuta. E o situație grea. Dar cei de la Guvern nu sunt conștienți de situația prin care trecem și încearcă să o petecească, să mai ia de acolo, să mai taie de dincolo, fără să fie o viziune economică și să fie o responsabilitate în gestiunea finanțelor publice responsabilă”, a declarat Gheorghe Ialomițianu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)