Armenia a cerut Uniunii Europene să sancționeze Azerbaidjanul pentru operațiunea militară din Nagorno-Karabah

Armenia a cerut Uniunii Europene să sancționeze Azerbaidjanul pentru operațiunea militară din Nagorno-Karabah
Foto: Hepta/Sputnik / Aram Nersesyan.

Armenia a cerut luni, 2 octombrie, Uniunii Europene să sancționeze Azerbaidjanul pentru operațiunea militară din Nagorno-Karabah, avertizând că Baku ar putea ataca Armenia dacă Occidentul nu adoptă măsuri ferme, potrivit Agerpres.

Printre măsurile pe care Armenia le dorește se numără plafonarea prețului la gazul azer și suspendarea tratativelor cu UE în ceea ce privește relațiile mai strânse cu Baku.

Tigran Balaian, ambasadorul Armeniei, a cerut Occidentului să furnizeze asistență „curajoasă” pentru securitate.

Armenia a cerut plafonarea prețului la gazul azer

„Nu este doar opinia guvernului armean, ci şi al multor experţi, dar şi al unor state membre UE, că un atac asupra Armeniei propriu-zise este iminent”, susține Balaian.

În septembrie, azerii au preluat controlul asupra Nagorno-Karabah, într-o operațiune fulger. Aceasta a dus la un exod al aproximativ 100.000 de etnici armeni în mai puțin de șapte zile.

Azerbaidjanul este acuzat de Armenia de epurare etnică, acuzație ce a fost respinsă de Baku, care insistă că armenii sunt bineveniți să rămână în Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul a menționat că nu are nicio intenţie de a ataca Armenia.

Ambasadorul Armeniei a declarat că garanțiile date de președintele azer Ilham Aliev nu sunt credibile, amintind declarațiile oficialităților americane potrivit cărora liderul azer și-a încălcat promisiunea de a nu atacat Nagorno-Karabah.

Uniunea Europeană dispune de multe instrumente pentru exercitarea presiunilor asupra lui Aliev, iar Nagorno-Karabah a plătit mult pentru că niciunul dintre acestea nu au fost utilizate până acum.

Mai mulți diplomați europeni au afirmat că statele UE vor să ajungă la un consens. Franța și Olanda se numără printre statele care vor să fie luat în calcul măsuri dure. Ungaria și România sunt reticente, susțin ei.

În contextul războiului din Ucraina, găsirea unui răspuns la nivelul UE este complicată, pentru că este nevoie de petrolul și gazul azer.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)