Ce șanse are să pice la CCR pachetul de măsuri fiscale? Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții, a dat mai multe detalii: „Așa sună textul Constituției și nu putem să ne batem joc de ea” (VIDEO)

Ce șanse are să pice la CCR pachetul de măsuri fiscale? Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții, a dat mai multe detalii: Așa sună textul Constituției și nu putem să ne batem joc de ea (VIDEO)
Sursa foto: Captura video

USR a atacat la CCR pachetul de măsuri fiscale asumat de Guvern. Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale a avut o intervenție telefonică în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin, unde a vorbit despre ce șanse sunt ca acest pachet fiscal să pice la CCR.

„Depinde cum o să gândească Curtea, dar există o practică destul de consistentă în privința angajării răspunderii guvernului, pentru că, în primul rând, va trebui să analizeze și, sper că au contestat și asta, modul de a proceda al guvernului. Adică articolul 114 din Constituție, care vorbește despre asumarea răspunderii, spune ‘guvernul își poate asuma răspunderea pe un proiect de lege’.

Și am avut situații în care s-a încercat să se facă asumare pe 2 proiecte, pe 3 proiecte și Curtea nu a fost de acord.

De ce? Pentru că așa sună textul Constituției și nu putem să ne batem joc de Constituție sau să ignorăm Constituția, pentru că deocamdată ea este în vigoare și zic eu că e o Constituție bună.

Deci acolo este o problemă, ei și-au asumat răspunderea pe acest proiect, care nu este o nouă lege. Este o lege prin care se modifică foarte multe alte legi și nu ăsta este scopul acestei instituții, a asumării răspunderii, și este cu totul altul. De exemplu, și-a asumat răspunderea guvernul pe codul civil, era normal să se facă așa.

Eu am mers în Camera Deputaților în 2004 și mi s-a pus pe masă proiectul de Cod civil. După 4 ani erau adoptate 5 articole.

Deci un Cod atât de mare nu se poate adopta prin dezbatere parlamentară, se poate adopta foarte greu. Dar acum, când există această majoritate parlamentară, puteau să încerce să dezbată acest proiect de lege, de modificare a atâtor alte legi, prin Parlament, și nu era nicio problema. Au ales această variantă și sigur că lumea este nemulțumită”, a declarat fostul președinte al CCR.

Ioana Constantin: Deci dumneavoastră spuneți că șansele la CCR sunt destul de mari ca acest pachet să nu intre în vigoare, de fapt, să pice la CCR, pentru că se încalcă foarte multe articole.

“Da, și dacă va pica pe ceea ce am spus eu acum, deci pe faptul că pe controlul extrinsec, deci controlul de procedură nu mai poate fi readusă în discuție legea aceasta, pentru că este practica Curții. Sunt cei care spun că o soluție legislativă respinsă de Curte nu mai poate fi readusă în discuție”, a mai adăugat Zegrean.

Curtea Constituţională a României a stabilit că abia pe 18 octombrie va dezbate sesizarea USR şi a Forţei Dreptei pe legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, act normativ pe care şi-a asumat răspunderea Guvernul în Parlament, informează stiripesurse.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)