Italia a blocat acordul în UE pe tema migrației și azilului, subiect crucial pentru ca Austria să renunțe la veto-ul pe Schengen împotriva României

Italia a blocat acordul în UE pe tema migrației și azilului, subiect crucial pentru ca Austria să renunțe la veto-ul pe Schengen împotriva României

După ce Germania a acceptat un compromis îndelung așteptat, Italia a blocat printr-o mișcare surprinzătoare reforma emblematică a UE privind migrația.

Roma, printr-o decizie de ultimă oră, a suspendat o decizie privind așa-numitul regulament de criză

În timpul unei reuniuni a miniștrilor de interne ai UE, Roma, printr-o decizie de ultimă oră, a suspendat o decizie privind așa-numitul regulament de criză, spulberând astfel speranțele de a ajunge la un acord până la sfârșitul zilei, anunță Politico.

Cu toate acestea, Ylva Johansson, șefa departamentului de afaceri interne al UE, a garantat că ambasadorii UE vor semna acordul în zilele următoare.

Subiectul e crucial pentru România pentru că guvernul Austriei a anunțat public în repetate rânduri că nu va fi de acord cu primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen cât timp sistemul european de migrație și azil nu este reformat profund.

Migrația este o temă politică și socială extrem de importantă la Viena, după ce un raport oficial arată că arată că în 2022 au fost arestaţi în Austria cu 61% mai mulţi traficanţi de persoane decât în 2021, iar centrele de primire din Austria sunt pline.

Subiectul care a suscitat cele mai multe controverse este un mecanism de criză menit să contribuie la o reacţie europeană rapidă şi coerentă în cazul unui aflux masiv de migranţi într-o ţară a Uniunii Europene, aşa cum a fost cazul în timpul crizei din 2015-2016, scrie și Agerpres.

Cotidianul italian La Repubblica scrie însă că guvernul de la Roma nu a închis ușa unui acord, dimpotrivă. Există încrederea că motivele Italiei vor fi ascultate. Sau, cel puțin în parte, înțelese. Că va fi limitată trecerea regulamentului care exclude ca ONG-urile să poată „exploata” migranții pentru a destabiliza o țară. Dar sentimentul este că aprobarea Italiei va veni în cele din urmă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`