Experții G7 urmează să ajungă în India într-o misiune de investigare săptămâna aceasta, înainte de anunțul unui nou embargo asupra importului de diamante rusești. O interdicție a UE este, de asemenea, în discuție de luni de zile – dar impunerea de noi reglementări pe piața mondială a diamantelor nu este o sarcină ușoară.
Experții din G7 și Belgia vor discuta potențialele sancțiuni împotriva diamantelor extrase din Rusia în această săptămână, într-o vizită în orașele indiene Mumbai și Surat.
Călătoria este cel mai recent pas după luni de negocieri între puterile occidentale cu privire la modul de a impune sancțiuni care ar putea transforma o industrie globală extinsă – și adesea controversată.
Aproximativ o treime din oferta mondială de diamante este extrasă în regiunea siberiană Yakutia de către compania de stat rusă Alrosa.
În general, industria diamantelor contribuie cu aproximativ 4,5 miliarde de dolari la economia rusă anual, acest sector fiind unul dintre cele mai mari sectoare din Rusia care au evitat până acum sancțiunile radicale impuse de puterile occidentale de la începutul războiului din Ucraina.
SUA și Marea Britanie, și-au introdus propriile sancțiuni împotriva industriei de pietre prețioase, chiar dacă discuțiile privind sancțiunile împotriva diamantelor în cadrul UE au stagnat din cauza respingerii acestora de către statul membru Belgia.
Aproximativ 84% din diamantele brute din lume și 50% din toate diamantele prelucrate sunt comercializate prin intermediul orașului belgian, echivalentul a aproximativ 220 de milioane de dolari în diamante, zilnic.
Belgia a susținut că sancțiunile UE i-ar afecta în mod excesiv economia, în timp ce alte economii ale UE ar rămâne relativ intacte și Rusia liberă să-și vândă diamantele în afara blocului.
Dacă diamantul tipic extras în Rusia este apoi comercializat în Belgia, următoarea oprire a călătoriei sale către vitrina magazinului de bijuterii este aproape sigur în Surat, pe coasta de vest a Indiei, unde 80% din diamantele lumii sunt tăiate și prelucrate.
Aici comerțul cu diamante angrenează aproximativ 1,5 milioane de oameni și valorează aproximativ 30 de miliarde de dolari atât în import, cât și în export.
Odată șlefuite, este posibil ca majoritatea pietrelor să ajungă fie la New York – poarta de intrare către cea mai mare piață a diamantelor prelucrate din lume, în Statele Unite – sau la Hong Kong, pentru a fi apoi vândute pe piața chineză.
Cu toate acestea, diamantele pot ajunge în mai multe alte destinații. Botswana și Canada sunt, de asemenea, producători importanți, în timp ce Israel, Dubai și India sunt centre comerciale importante. Există, de asemenea, o industrie de tăiere și prelucrare în creștere în orașele chinezești Guangzhou și Shenzhen.
Aici se află o problemă fundamentală cu impunerea sancțiunilor: trasabilitatea. Majoritatea diamantelor sunt exportate inițial ca pietre prețioase brute care nu au fost încă tăiate sau prelucrate. La început, pot fi urmărite destul de ușor.
Comerțul internațional de brut este oarecum reglementat, există documente implicate care indică locul în care a fost extras diamantul, originea, expeditorul, compania care vinde diamantul și destinatarul.
Complicațiile apar atunci când diamantele sunt tranzacționate de mai multe ori între diferite locații. Dacă comercianții din Anvers sau Tel Aviv pregătesc pachete de diamante pentru a le trimite unui producător, pot amesteca pietre similare din (de exemplu) Rusia, Botswana sau Canada. Întregul pachet este apoi etichetat ca fiind de origine „mixtă” de la acel punct încolo.
Când sosește un pachet de diamante amestecate, oamenii de știință specialiști sau comercianții cu experiență pot fi capabili să identifice originea geografică a pietrelor prețioase individuale – dar acest lucru nu se face la scară industrială. În acest fel, un număr mare de pietre rusești ar putea ajunge oriunde fără să fie găsite.
Acesta este unul dintre modalitățile principale de a evita sancțiunile. Comercianții pot adăuga o piatră care a venit din orice altă parte a lumii, pot închide coletul, îl pot expedia ca fiind de origine „mixtă” și este perfect legal.