Amenzile rutiere cresc cu 15%, conform propunerii Ministerului de Interne, pentru a pedepsi mai aspru șoferii care încalcă legea. Punctul de amendă crește de la 145 la 165 de lei după 6 ani de stagnare. Cei care colectează multe amenzi riscă să rămână fără permis pentru o perioadă lungă și trebuie să treacă un test de droguri pentru a-l recupera. Măsura vizează promovarea siguranței rutiere și descurajarea încălcărilor.
Conducătorii auto vor suporta penalizări mai mari ori de câte ori vor fi surprinși încălcând regulile de circulație. O amendă de 3.300 de lei va fi impusă în cazul depășirii cu 50 km/h a limitei de viteză legală, 1.320 de lei pentru ignorarea priorității și 825 de lei pentru efectuarea unei depășiri în mod neconform cu regulamentul. În plus, pentru încălcările grave, nu se va mai acorda clemență sub forma unui avertisment, scrie Observator News.
„Spre exemplu. Astăzi la o constatare din punct de vedere al conducătorului auto sub influenţa alcoolului, se poate aplica avertisment şi măsura complementară de suspendare a dreptului de conducere”, spune Bogdan Despescu, secretar de stat MAI.
Pentru infracțiuni legate de conducerea fără permis și fuga de la locul accidentului, judecătorul va suspenda permisul pentru 3-5 ani. Dacă un șofer provoacă un accident mortal într-o cursă nebună, pedeapsa poate ajunge până la 10 ani de suspendare a permisului.
Specialiștii în domeniul legislației propun modificarea și înăsprirea normelor referitoare la acordarea punctelor de penalizare.
„Nu ar trebui să avem acestă situaţie foarte relaxantă, toate punctele se şterg după 6 luni. În Germania există un sistem foarte eficient cu 4 puncte nu 15, primul se şterge după 6 luni, al doilea dacă primul este activ după 1 an, al treilea după 2 ani şi al patrulea după 4 ani”, a declarat Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Rutiere.