Băncile ar putea să fie taxate cu 2% în România. Consultantul fiscal Dan Schwartz: „Nu are niciun fel de logică nici fiscală, nici economică” / Cum sunt taxate băncile în alte țări din Europa (VIDEO)

Băncile ar putea să fie taxate cu 2% în România. Consultantul fiscal Dan Schwartz: Nu are niciun fel de logică nici fiscală, nici economică / Cum sunt taxate băncile în alte țări din Europa (VIDEO)
Foto: Pixabay

Liderii coaliției s-au reunit marți la Palatul Victoria pentru a definitiva forma finală a proiectului de măsuri fiscale. Una dintre noile prevederi se referă la taxarea băncilor, care ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025. În varianta iniţială a proiectului de asumare, impozitul pentru bănci era de 1%.

Analiștii spun că șansa de a genera un blocaj economic este foarte mare

„Ceea ce se încearcă acum este dacă nu contrar, neconform cu cel puțin spiritul directivelor europene, înafară de Constituție. Impozitarea echitabilă presupune ca să se pună cote de impunere echitabilă, nu văd cum 2% impozit suplimentar pe veniturile băncilor ar fi o valoare echitabilă.

Ce înseamnă echitabilă? Înseamnă să iei bani de acolo de unde sunt, doar pentru că s-au produs acolo, doar pentru că există mai multă eficiență într-o zonă economică sau în alta, nu are niciun fel de logică nici fiscală, nici economică, este doar logica așa zisei colectări.

Părerea mea este că, dacă vor fi promovate aceste măsuri, încă nu putem fi siguri de ele, până nu le vedem în Monitorul Oficial, nu știu în ce formă, pentru că forma finală din Monitorul Oficial e posibil să fie diferită, efectele negative se vor manifesta, dacă forma rămâne, se vor manifesta foarte repede. Șansa de a genera un blocaj economic este foarte mare”, a spus consultantul fiscal Dan Schwartz, pentru televiziunea B1 TV.

Cum funcționează și cum sunt aplicate în alte țări europene impozitele pe extra-profiturile băncilor

Italia este cea mai recentă țară europeană care a impus băncilor o taxă excepțională într-o mișcare surprinzătoare asupra profiturilor lor, care au fost susținute de creșterile ratei dobânzii, pentru a ajuta deținătorii de credite ipotecare.

Camera inferioară a parlamentului ceh a aprobat în noiembrie 2022 o taxă excepțională de 60% asupra firmelor energetice și băncilor, cu scopul de a strânge 3,4 miliarde de dolari în acest an din profituri considerate excesive pentru a finanța ajutor pentru persoanele și firmele afectate de creșterea prețurilor la electricitate și gaze.

Guvernul Ungariei a modificat taxele excepționale impuse sectoarelor cheie ale economiei într-un decret publicat în iunie, spunând că băncile își pot reduce plățile de taxe excepționale din 2024 cu până la 50% dacă își măresc achizițiile de obligațiuni guvernamentale ungare.

De asemenea, a impus o nouă „taxă socială” de 13% asupra anumitor tipuri de investiții, inclusiv note de investiții și câștiguri ale dobânzii la depozitele bancare.

Italia a aprobat pe 8 august un impozit unic de 40% asupra profiturilor pe care băncile le obțin din dobânzile mai mari și intenționează să folosească încasările pentru a ajuta deținătorii de credite ipotecare. Se așteaptă să încaseze mai puțin de 3 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) din taxă, potrivit unor surse.

Parlamentul Lituaniei a aprobat în mai o taxă excepțională asupra veniturilor nete din dobânzi ale industriei bancare pentru 2023 și 2024, după o creștere bruscă a ratelor dobânzilor Băncii Centrale Europene.

Taxa de 60% din venitul net din dobânzi care depășește cu 50% media din ultimii patru ani este estimată să strângă 410 de milioane de euro pentru bugetul guvernului și va fi folosită pentru a stimula armata.

Spania intenționează să strângă 3 miliarde de euro până în 2024 din taxa excepțională asupra băncilor pe care a aprobat-o anul trecut, care impune o taxă de 4,8% asupra veniturilor lor nete din dobânzi și a comisiilor nete peste un prag de 800 de milioane de euro.

Guvernul suedez a început în ianuarie anul trecut o „taxă de risc” pentru instituțiile cu datorii legate de operațiunile suedeze de peste 150 de miliarde de coroane suedeze (14,1 miliarde de dolari) pentru a consolida finanțele publice și a crea spațiu pentru acoperirea costurilor pe care le-ar putea provoca o criză financiară.

Impozitul a fost egal cu 0,05% din pasive în 2022 și a crescut la 0,06% în 2023. Se așteaptă să strângă 6 miliarde de coroane suedeze pe an.
Marea Britanie nu a introdus o taxă excepțională bancară, dar din 2011 a perceput o taxă bancară introdusă ca răspuns la criza financiară, care se aplică activelor din bilanțul global ale băncilor britanice, precum și activelor aparținând operațiunilor britanice ale băncilor străine.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)