Greva de la Hollywood este oficial încheiată. Producătorii și scenariștii au ajuns la un acord

Greva de la Hollywood este oficial încheiată. Producătorii și scenariștii au ajuns la un acord
Sursa Foto: Hepta.ro/ Amy Katz/ZUMA Press Wire/dpa

Se pare că Sindicatului Scriitorilor din America (Writers Guild of America – WGA) a ajuns la un acord cu Alianța Producătorilor de Film și Televiziune, astfel că membrii săi se vor putea întoarce la muncă începând de miercuri, 27 septembrie, informează The Guardian și Reuters.

Scenariștii de la Hollywood opresc greva

Marți seara, Writers Guild of America a declarat că liderii sindicali „au votat în unanimitate pentru ridicarea ordinului de restricție și încetarea grevei”.

Astfel că, în perioada 2 și 9 octombrie, cei 11.500 de membri urmează să voteze, asta dacă aprobă un acord pe trei ani cu studiourile de la Hollywood care oferă creșteri salariale și protecții în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale de către producători.

În conformitate cu termenii acordului, studiourile au convenit să se întâlnească de cel puțin două ori pe an cu breasla scenariștilor pentru a discuta planurile de utilizare a inteligenței artificiale în dezvoltarea și producția de filme.

În timp ce studiourilor nu le este interzis în mod expres să folosească inteligența artificială pentru a genera conținut, scenariștii au dreptul de a da în judecată dacă munca lor este folosită pentru a antrena inteligența artificială.

Mai mult decât atât, scenariștii pot alege să folosească inteligența artificială, dar o companie nu poate impune utilizarea software-ului. Chiar și așa, studiourile trebuie să dezvăluie unui scriitor dacă materialele au fost generate de inteligența artificială.

Acordul mai prevede și acordarea de plăți reziduale pentru emisiunile de pe platformele de streaming și mai multă transparență în ceea ce privește cifrele de audiență pentru aceste platforme.

„Acestea sunt protecții esențiale pe care companiile ne-au spus, pe față, că nu ni le vor oferi niciodată. Dar datorită solidarității noastre, pentru că literalmente nu pot face un dolar fără noi, s-au îndoit, apoi au cedat și ne-au dat ceea ce merităm. Am câștigat”, a scris pe platforma X, fostul Twitter, scriitorul Adam Conover, membru al comitetului de negociere al scenariștilor.

Greva scenariștilor a început la 2 mai, ulterior, la 13 iulie, s-au alăturat și membrii Sindicatului actorilor (Screen Actors Guild – SAG), devenind astfel cea mai lungă grevă care a afectat Hollywood-ul în ultimele decenii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`