Un tânăr cu handicap grav a fost umilit de Comisia de Evaluare: „Ar putea pune marfa pe raft la un magazin”

Un tânăr cu handicap grav a fost umilit de Comisia de Evaluare: „Ar putea pune marfa pe raft la un magazin”
Sursa foto: Freepik.com

Aflându-se în timpul unei examinări pentru emiterea unui certificat care să îi permită să aibă și însoțitor permanent, un tânăr cu probleme locomotorii grave a fost umilit de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Alba.

Tânărul suferă de o boală neurologică gravă care i-a afectat partea dreaptă a corpului, iar acum nu își mai poate folosi mâna dreaptă și nici nu se mai poate deplasa singur, motiv pentru care nu poate merge la baie având nevoie de sprijin.

Cei din comisie nu au acceptat să aibă însoțitor pe motiv că tânărul ar putea să muncească. Ulterior, tânărul a dat în judecată comisia pentru a arăta că suferă de handicap grav și are nevoie permanent de un însoțitor.

Umilința trăită de tânărul cu handicap grav

În cadrul întâlnirii din 25 ianuarie 2023, membrii Comisiei de Evaluare i-au comunicat mamei tânărului că acesta ar putea să muncească la un magazin să pună marfă pe raft. Concluzia a fost apreciată de băiat ca fiind „un cinism greu de descris” în contextul în care nu se poate deplasa nici măcar un metru de unul singur.

Ulterior, tânărul a contestat decizia comisiei în instanța de judecată. După trei ședințe de judecată și un raport de expertiză medico legală, judecătorii s-au pronunțat în favoarea acestuia. În tot acest timp, boala tânărului s-a agravat.

„Până la şcoală, atunci când e foarte frig sau este polei, sunt adus cu maşina de tatăl sau fratele meu, iar în timpul orelor, mama mea stă pe hol pentru a mă ajuta în pauze să mă deplasez sau să merg la baie. Întrucât nu pot scrie (nu îmi pot folosi deloc mâna dreaptă), o altă persoană desemnată de conducerea şcolii mă ajută la teste sau lucrări prin redactare pe baza celor spuse verbal. Au fost situaţii în care am fost nevoit să lipsesc de la şcoală câteva zile atunci când liftul de la bloc nu a funcționat, familia locuind la etajul IV, întrucât membri familiei nu m-au putut duce pe scări”, susține tânărul din Alba Iulia, potrivit Adevărul.

Tânărul a ajuns din nou la aceeași poveste

Tânărul a fost încadrat la handicap grav cu însoțitor, însă atunci când a împlinit vârsta de 18 ani, hotărârea prin care era încadrat și-a încetat efectele. Băiatul a fost nevoit să se prezinte, din nou, în fața comisiei. Chiar dacă starea lui a putut fi observată, membri comisiei au decis că tânărul se poate descurca singur, stabilind astfel un handicap grav, fără însoțitor.

După ce a ajuns din nou în instanță, Comisia de Evaluare a cerut respingerea plângerii depusă de tânăr pe motiv că atât timp cât tânărul nu folosește dispozitiv de ajutor pentru deplasare, nu are dreptul la însoțitor permanent.

Judecătorii au solicitat realizarea unei expertize medico-legale, care a evidențiat faptul că „autonomia personală şi socială este semnificativ afectată” și că „în combinaţie cu problemele medicale conexe existente, necesită supraveghere şi îngrijire permanentă în toate activităţile ce presupun capacitate de autoîngrijire şi/sau autogospodărire”.

După mai bine de jumătate de an de la emiterea certificatul, tânărul a reușit să obțină, pe 22 septembrie, anularea documentului și dreptul de a avea însoțitor permanent, conform sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`