Panică și cozi imense la granița cu Armenia. Mii de oameni din Nagorno-Karabah fug de teama epurării etnice

Panică și cozi imense la granița cu Armenia. Mii de oameni din Nagorno-Karabah fug de teama epurării etnice

Un flux din ce în ce mai mare de refugiați etnici armeni fug din Nagorno-Karabah în urma confiscării de către Azerbaidjan a regiunii, săptămâna trecută.

Peste 6.500 de oameni au trecut până acum în Armenia, care găzduiește o majoritate a aproximativ 120.000 de etnici armeni

Oamenii au plecat după ce guvernul de la Erevan a anunțat planuri de a-i muta pe cei care au rămas fără adăpost din cauza atacurilor de săptămâna trecută.

Premierul armean spune că epurarea etnică a armenilor este „în curs”. „Se întâmplă chiar acum și este foarte regretabil, noi am încercat să anunțăm comunitatea internațională în acest sens”, a declarat Nikol Pashinyan reporterilor.

Azerbaidjanul a spus că vrea să reintegreze etnicii armeni ca „cetăţeni egali”. La granița cu Armenia sunt mari cozi de trafic. În satul Kornidzor din apropiere, refugiații care așteaptă spun că nu cred că ar putea fi în siguranță sub dominația azeră și nu se așteptau să se poată întoarce vreodată acasă.

În orașul principal al Karabakhului, Stepanakert, sunt raportate victime după o explozie la o benzinărie, potrivit autorităților separatiste armene. Nu este clar ce a cauzat explozia.

Guvernul armean a declarat duminică că sute de refugiați au primit deja locuințe finanțate de guvern. Dar nu a lansat un plan clar despre cum ar putea face față unui aflux de oameni. Prim-ministrul Pashinyan a anunțat săptămâna trecută că sunt în vigoare planuri pentru a avea grijă de până la 40.000 de refugiați.

Armenii cu care a vorbit BBC au spus că sunt pregătiți să primească refugiați în casele lor. Între timp, peste 140 de persoane au fost arestate luni la Erevan în urma ultimelor proteste antiguvernamentale, potrivit presei locale, care citează Ministerul de Interne al țării.

Agenția de presă Tass a declarat că forțele speciale au început să rețină demonstranții care au blocat drumurile în Erevan. Poliția s-a instalat în fața clădirii principale a guvernului, care găzduiește birourile premierului și în care demonstranții au încercat să pătrundă.

Protestele au izbucnit pentru prima dată săptămâna trecută din cauza felului în care a fost gestionată criza din Nagorno-Karabakh de către guvern. Pashinyan a fost acuzat că a acordat prea multe concesii Azerbaidjanului și există solicitări pentru demisia sa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)