Cazurile Covid-19 au crescut de 25 de ori în două luni. Carmen Dorobăț, medic infecționist: Nu ne așteptăm să scadă numărul în perioada următoare. Copil sau adult, în momentul în care prezintă o febră, trebuie să aibă discuție cu medicul de familie (VIDEO)

Cazurile Covid-19 au crescut de 25 de ori în două luni. Carmen Dorobăț, medic infecționist: Nu ne așteptăm să scadă numărul în perioada următoare. Copil sau adult, în momentul în care prezintă o febră, trebuie să aibă discuție cu medicul de familie (VIDEO)
Foto simbol: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Cazurile de COVID-19 au crescut de peste 25 de ori, în România. De la sub 500 de cazuri noi raportate pe săptămână, în urmă cu două luni, România a depășit 11.000 de cazuri noi de Covid raportate săptămâna trecută.

Iată ce a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț, pe B1 TV,  în cadrul emisiunii Politica Zilei, prezentată de Ioana Constantin, despre creșterea numărului de cazuri.

“Numărul cazurilor este în creștere și, spuneam în urmă cu ceva timp, că ne așteptăm, noi infecționiștii, ca numărul cazurilor să crească, dat fiind că a fost începutul de an școlar. Iată este începutul de an universitar, socializarea este intensă, cam toți s-au întors din concedii, s-au mai încărcat cu agenți infecțioși, printre care și acest coronavirus. Deci nu ne așteptăm să scadă numărul de cazuri în perioada următoare.

Este important să subliniem că nu e un motiv de semn de exclamare și de panică, pentru că numărul de cazuri grave este mic, nu pune probleme din punct de vedere medical și cu atât mai puțin administrativ în managementul acestor pacienți, foarte mulți doresc chiar să se îngrijească acasă și sunt supravegheați de către medicul de familie. Dar, categoric copil sau adult, în momentul în care prezintă o febră, trebuie să aibă discuție cu medicul de familie și, aș spune eu pentru toți, să cumpere un test rapid de la farmacie”

Ioana Constantin: Acum apar tot mai multe date, în urma RMN-urilor, că acest COVID-19 lasă leziuni deosebit de puternice la plămâni, la rinichi și chiar la creier sunt tot mai multe studii.

„Așa cum știți, la pacienții noștri, noi am creat o astfel de supraveghere în post Covid, în care repetăm fie examene imagistice, fie o serie de evaluări la nivelul diverselor sisteme și aparate ale organismului. Există, este o realitate acest long Covid, aș spune că este prezent și de durată, în sensul că simptomele cedează mai greu, în special la persoane trecute de vârsta de 65 de ani, iar în momentul în care discutăm despre o boală cronică, cum ar fi de exemplu, boală cronică tiroidiană, de exemplu, poate nu am vorbit atât de des despre afectare tiroidiană prezentă în special la femei, boala cronică de rinichi, boală cronică de cord. Atunci, după o vârstă, aceste boli intră într-o fază de cronicizare, astfel încât nu prezintă regres în simptome și în modificări.”, a mai spus medicul infecționist.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`