Ministerul Sănătății, împreună cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) anunță că vor continua controalele la farmacii. Vizate sunt activități ce vizează comercializarea de medicamente stupefiante și psihotrope. Încă din data de 18 septembrie a.c., inspectorii ANMDMR au început verificările privind respectarea legalității eliberării medicamentelor care conțin oxicodonă și fentanyl.
Inspectorii au identificat, astfel, peste 500 de unități farmaceutice (farmacii) care efectuează operațiuni cu aceste medicamente. Acestea vor fi toate inspectate în următoarea perioadă.
Medicul infecționist Carmen Dorobăț a avut o intervenție telefonică în cadrul emisiunii Politica Zilei, prezentată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a dat mai detalii despre cele două medicamente.
“Într-adevăr, controlul în zonele unde există aceste substanțe trebuie să fie extrem de riguros. Poate nu a fost destul de riguros, pentru că, de exemplu, fentanylul este un medicament care se folosește în secții de terapie intensivă. Probabil se folosește și în zona oncologică, fiind adresat durerilor deosebit de mari. Așa sunt lucrurile, este nevoie de această substanță ca medicament, dar eliberarea acestei substanțe, așa a fost și până acum, nu se poate face inclusiv la nivel de farmacii, așa cum se întâmplă și la nivelul spitalului. Există condiții speciale pentru astfel de produse care se eliberează de către medici, care au dreptul prin parafă să folosească aceste substanțe. Așa și aici, la nivelul farmaciilor, probabil că existau un fel de indicații, pentru că altfel ele n-ar fi fost posibil să fie eliberate, dar trebuie să fie cu indicația ca aceste substanțe să fie prescrise de parafa unor medici care au dreptul prin specialitatea lor să elibereze astfel de substanțe. Probabil că aici poate a fost un derapaj, în ceea ce privește posibilitatea prescripției. Poate a fost prea largă zona aceasta, și, atunci, în acest sens, Ministerul Sănătății trebuie să vină cu noi indicații, nu numai asupra persoanelor cu drept de a elibera aceste substanțe, dar și asupra circuitului pe care trebuie să-l urmeze o asemenea substanță.
Anumite firme nu mai au acest drept de a prelua și a distruge medicamente, în general. Și îmi imaginez că și aceste substanțe de care discutăm în momentul de față, acest circuit trebuie păstrat, iar faptul că iată ce se întâmplă peste ocean s-a ajuns la o asemenea situație extrem de nedorită, în care tineri reușesc să ajungă să și consume, în alte scopuri decât cel medical, aceste substanțe, atunci lucrurile trebuie bine de supravegheat și sigur trebuie luate măsuri din punct de vedere legislativ.”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț.