Sondaj: 64% dintre respondenți cred că România se va confrunta cu o criză economică în perioada următoare. Prețul la alimente, cea mai mare grijă

Sondaj: 64% dintre respondenți cred că România se va confrunta cu o criză economică în perioada următoare. Prețul la alimente, cea mai mare grijă
Foto: Pixabay

Un sondaj realizat de Avangarde arată că 64% dintre respondenți se așteaptă la o criză economică în perioada următoare, iar 37% consideră că nivelul lor de trai a scăzut față de începutul anului.

Sondajul a fost realizat la comanda G4Media, în perioada 16 – 20 septembrie, prin metoda CATI (telefonic), pe un eșantion de 700 de subiecți, eșantion reprezentativ pentru populația adultă (18 ani și peste) la nivel național. Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,5%.

Ce spun românii despre situația economică a țării și nivelul lor de trai

Întrebați dacă nivelul lor de trai s-a schimbat față de începutul anului, 57% au răspuns că a rămas la fel, 37% că a scăzut și 5% că a crescut.

Pentru 48%, cheltuielile cu coșul lunar alimentar au crescut, 25% au spus că acesta a scăzut, iar 23% că a rămas la fel.

43% au afirmat că economisesc mai puțini bani decât anul trecut, 31% că deloc, 12% că economisesc la fel și doar 3% că strâng mai mulți bani decât anul trecut.

64% dintre respondenții sondajului anticipează o criză economică în perioada următoare

Chestionați dacă, în opinia lor, România se va confrunta cu o criză economică în perioada următoare, 64% au răspuns „da”, 16% – „nu” și 18% au spus că nu pot aprecia.

Întrebați care e principala lor îngrijorare pentru perioada următoare, 24% dintre cei care au răspuns sondajului au invocat prețul la alimente, 17% – prețul la utilități, 14% – sănătatea personală, 10% – ratele la bănci, 8% – locul de muncă și 8% – războiul din Ucraina.

Iar la întrebarea ”Cât de mult ați cheltuit în vacanță în acest an față de anul trecut?”, 42% au spus că nici nu au fost în vacanță, 24% că au cheltuit mai mult, 19% la fel, iar 8% că au cheltuit mai puțin decât anul trecut.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`