Expertul din dosarul lui Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv. Ar fi luat 714.000 lei mită

Expertul din dosarul lui Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv. Ar fi luat 714.000 lei mită
Dumitru Buzatu. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tribunalul Vaslui a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a expertului implicat în dosarul președintelui Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu. Procurorii DNA îl acuză că s-a implicat într-un contract de achiziție publică pentru reabilitare și modernizare drumuri, atunci când au apărut probleme. Expertul a pretins 714.000 de lei de la omul de afaceri pentru a modifica concluziile expertizei în favoarea acestuia și intervenția pe lângă factorii decidenți din CJ Vaslui pentru achitarea facturilor. Banii au fost achitați în două tranșe separate în martie și aprilie 2023.

În 2019, în cadrul proiectului menționat, a fost încheiat un contract de achiziție publică pentru reabilitarea și modernizarea unor drumuri. Problemele au apărut în 2021, când lucrările erau finalizate în proporție de 80%, și s-au referit la plata facturilor în valoare de aproximativ 3.000.000 de euro, precum și la suma mitei care trebuia oferită președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Cum a fost implicat expertul lui Dumitru Buzatu

Pentru a rezolva această situație conflictuală, CJ Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială care avea ca obiect de activitate realizarea de activități de inginerie și consultanță tehnică. În acest context, expertul angajat ar fi întocmit un raport de expertiză care nu reflecta realitatea din teren. Ulterior, acesta ar fi pretins de la omul de afaceri suma de 714.000 de lei cu scopul de a modifica concluziile expertizei în favoarea societății omului de afaceri.

Pe lângă suma de bani pretinsă, expertul ar fi promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din CJ Vaslui pentru a determina achitarea facturilor emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările efectuate. În urma acestor evenimente, expertul a primit suma totală de 714.000 de lei în două tranșe separate în martie și aprilie 2023. După primirea acestei sume, acesta a furnizat CJ Vaslui documentația tehnică adaptată pentru lucrările societății martorului, documentație acceptată de către factorii decidenți din instituția publică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`