Vânătorii de reduceri pot deveni ușor victime ale hackerilor / La ce trebuie să fim atenți când facem cumpărături de pe Internet

Vânătorii de reduceri pot deveni ușor victime ale hackerilor / La ce trebuie să fim atenți când facem cumpărături de pe Internet
Sursa foto: Freepik.com

Odată cu încheierea sezonului concediilor începe sezonul reducerilor de toamnă, mai ales că în curând va avea loc și Black Friday. În perioada imediat următoare shoppingul online va atinge, din nou, cote maxime, însă în același timp apar și atacurile cibernetice, pentru că hackerii așteaptă să atace.

Vânătorii de reduceri, victime la hackerilor în fiecare toamnă

„În momentul în care sunt reduceri de sezon sau de Black Friday, ori de sărbători, pentru că atunci creşte volumul tranzacţiilor online, accesăm mai mult, încercăm să cumpărăm cadouri, să obţinem chilipiruri şi aşa mai departe. Şi nu suntem foarte atenţi la ceea ce facem în mediul online”, a declarat Mihai Rotariu, PR la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

De asemenea, pe Internet, banii se pot pierde foarte ușor, mai ales dacă accesăm diverse promoții.

„Este puţin costisitor pentru ei să-şi creeze un cont de social media sau o pagină de social media şi cu ajutorul acelei pagini să sponsorizeze mai departe un post care ne anunţă că putem câştiga o sumă exorbitantă în timp de trei zile dacă facem anunite acţiuni destul de simple şi, desigur, dând click pe link, suntem convinşi să dăm date persoanle, date de card, poate date de autentificare”, a mai declarat PR-istul.

Cele mai vulnerabile persoane sunt cele în vârstă, pentru că sunt mult mai ușor de păcălit.

„Încerc foarte mult să intru doar pe siteuri care sunt mai sigure. Nu intru pe siteuri foarte ciudate, care se văd clar că sunt false şi care doar vor să ne fure informaţii şi poate chiar bani”, a declarat o tânără, potrivit Observator.

Cum să scapi de atacurile cibernetice

„Principalul sfat pentru un utilizator ar fi să fie vigilent şi să gândească logic în momentul în care primeşte un mesaj. Am primit un mesaj că mi se livrează un colet şi trebuie să plătesc 10, 12 roni ca să obţin acel colet care e o plasmă sau un telefon, care costă foarte mult, e clar că cel mai probabil este vorba despre o capcană. Dacă oferta este prea bună pentru a fi adevărată, desigur”, a adăugat PR-istul.

Specialiștii ne recomandă ca atunci când vrem să facem o comandă pe Internet să fim atenți la numărul de contact și la adresa fizică a magazinului respectiv. De asemenea, trebuie să fim atenți la prețurile mult prea reduse, pentru că, de obicei, acestea pot fi contrafăcute.

În plus, nu trebuie să furnizăm cifrele PIN-ului de la cardul bancar și nici să accesăm link-uri care par suspecte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`