Parchetul din Paris spune că lidera de extremă dreapta Marine Le Pen ar trebui să fie judecată pentru utilizarea abuzivă a fondurilor europene

Parchetul din Paris spune că lidera de extremă dreapta Marine Le Pen ar trebui să fie judecată pentru utilizarea abuzivă a fondurilor europene
Marine Le Pen/ Sursa Foto: Hepta

Parchetul din Paris a cerut un proces împotriva Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta) şi a 24 de persoane cu legături cu formaţiunea – inclusiv marine Le Pen şi tatăl său, Jean Marie Le Pen -, pe care le suspectează de faptul că au luat parte la un sistem de deturnare de fonduri publice europene, în perioada 2004-2016, anunţă vineri instituţia, relatează AFP.

Scandalul ar putea lua amploare, în condițiile în care mai mulți europarlamentari, inclusiv români, au prea mulți asistenți pe plan local

Parchetul cere ca principala reprezentantă a extremei drepte franceze, Marine Le Pen, să fie judecată de către un tribunal corecţional cu privire la deturnare de fonduri publice şi complicitate.

El cere de asemenea un proces împotriva primarului din Perpignan, Louis Aliot, şi a fostului număr doi în partid, Bruno Gollnisch.
Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a acceptat să înapoieze aproximativ 330.000 de euro Parlamentului European pentru angajarea fictivă a doi asistenţi în perioada în care a fost eurodeputată, ea evitând o ”executare forţată” a acestei rambursări, anunțase joi avocatul politicienei franceze, transmite AFP.

Le Pen, care a fost eurodeputată în perioada 2004 – 2017, era bănuită că le-a plătit salarii din fonduri europene, în beneficiul partidului său Frontul Naţional (devenit Adunarea Naţională), şefei cabinetului său Catherine Griset şi gărzii sale de corp Thierry Legier.
Marine Le Pen, care contestă acuzaţiile, dând asigurări că Griset şi Legier au lucrat pentru ea la Parlamentul European, refuzase să achite această sumă.

OLAF și Parchetul din Paris au început să investigheze în 2014 modul în care europarlamentarii Frontului Național și-au angajat asistenți locali. Presa europeană nota la acel moment că scandalul ar putea lua amploare, în condițiile în care mai mulți europarlamentari, inclusiv români, au prea mulți asistenți pe plan local.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`