Autoritățile bulgare, măsură drastică: Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a fost expulzat din țară / Reacția Rusiei

Autoritățile bulgare, măsură drastică: Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a fost expulzat din țară / Reacția Rusiei

Autoritățile bulgare au luat o măsură drastică, expulzând din țară pe arhimandritul Vasian, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse din Bulgaria, într-o mișcare justificată de amenințarea la adresa securității naționale.

Această acțiune a stârnit o reacție puternică din partea Ambasadei Rusiei de la Sofia, care s-a declarat „indignată” și a acuzat actuala conducere bulgară de intenția de a deteriora relațiile socio-politice, culturale și umanitare dintre cele două țări, precum și de a provoca tensiuni între Bisericile Ortodoxe Ruse și Bulgare, potrivit Politico.

Ambasada Rusiei de la Sofia, „indignată” de decizie

Autoritățile bulgare au luat o măsură drastică prin expulzarea arhimandritului Vasian, care conducea Biserica Ortodoxă Rusă din Bulgaria. Această decizie a fost fundamentată pe temerea că activitățile acestuia prezintă o amenințare la adresa securității naționale.

Ambasada Rusiei de la Sofia a reacționat prompt, declarându-se „indignată” pe fondul acestei decizii. Reprezentanții Ambasadei au argumentat că acțiunea actualului guvern bulgar este menită să submineze relațiile dintre cele două țări și să genereze tensiuni între Bisericile Ortodoxe Ruse și Bulgare.

„Suntem indignați de fondul și forma deciziei luate de partea bulgară”, a afirmat ambasada, pe pagina sa de Facebook.

„Este evident că actuala conducere a Bulgariei și-a propus să distrugă nu doar legăturile socio-politice, culturale și umanitare dintre țările noastre, ci și să rupă relațiile dintre bisericile ortodoxe surori rusă și bulgară și să învrăjbească popoarele rus și bulgar unul împotriva celuilalt”, a adăugat reprezentanța diplomatică.

Justificarea Bulgariei

În încercarea de a oferi o perspectivă mai amplă, Politico a contactat Ministerul bulgar de Externe pentru a obține explicații cu privire la justificarea acestei expulzări.

Fostul premier bulgar Kiril Petkov, a cărui alianță reformistă se află la conducerea noului guvern, a argumentat că această măsură este necesară pentru a combate crimele organizate și corupția și că Bulgaria trebuie să elimine agenții susținuți de Moscova din țară, potrivit Libertatea.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`