Azerbaidjan a oprit acțiunile militare în Karabah, după capitularea separatiștilor armeni

Azerbaidjan a oprit acțiunile militare în Karabah, după capitularea separatiștilor armeni
Pe 19 septembrie 2023, Azerbaidjan a lansat o ofensivă militară asupra regiunii Nagorno-Karabah, o enclavă care îi aparține de jure, dar care este locuită predominant de etnici armeni. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Azerbaidjan a anunțat, miercuri, că a oprit acțiunile militare în enclava Nagorno-Karabah după decizia forțelor separatiste armene de a capitula și de a accepta un acord de încetare a focului ai cărui termeni semnalează că regiunea va reveni sub controlul autorităților de la Baku, relatează Reuters.

Azerbaidjan a oprit acțiunile militare în Karabah

Acordul a fost confirmat de ambele părți și prevede desființarea și dezarmarea forțelor separatiste, dar și organizarea de discuții cu privire la viitorul regiunii și al armenilor care trăiesc acolo.

Karabah, o enclavă din volatilul Caucaz de Sud, este recunoscută la nivel internațional ca aparținând Azerbaidjanului, dar o parte din ea a fost controlată de separatiștii armeni.

De teamă de ceea ce le-ar putea rezerva viitorul, mulțimi de etnici armeni și-au croit drum către aeroportul din Stepanakert, denumirea armeană a capitalei din Karabah, numită „Khakendi” de azeri. Alții s-au adăpostit cu ajutorul trupelor ruse de menținere a păcii.

Azerbaidjan, care marți a lansat o ofensivă militară pentru a prelua controlul deplin asupra enclavei, susține că intenționează să îi integreze pe cei 120.000 de etnici armeni din zonă și că drepturile lor vor fi protejate prin constituție.

Totuși, unii armeni, care au trecut prin două războaie după destrămarea Uniunii Sovietice, sunt sceptici în privința intențiilor azere, iar Armenia a acuzat Azerbaidjan că încearcă să epureze etnic teritoriul, o acuzație pe care Baku o neagă.

Victoria militară a Azerbaidjanului, care îi copleșea pe separatiștii armeni din punct de vedere numeric, ar putea provoca turbulențe politice în Armenia, acolo unde anumite forțe politice sunt nemulțumite că Erevanul nu a fost capabil să îi protejeze pe armenii din Karabah.

Premierul Nikol Pașinyan se confruntă deja cu apeluri la demisie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)