Un puitor de mine cu o grupă de scafandri la bord a plecat spre Sulina pentru a face verificări în zona navei care a suferit o explozie

Un puitor de mine cu o grupă de scafandri la bord a plecat spre Sulina pentru a face verificări în zona navei care a suferit o explozie
Sursa foto: Comandamentul Flotei/Facebook

MApN anunță că puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord a fost trimis în zona exploziei care a avut loc miercuri la nava sub pavilion Togo în apropiere de Sulina.

Armata Română a trimis un puitor de mine în zona exploziei

Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15.

De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forțelor Aeriene Române, este pregătit pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcție de solicitări.

Planurile de activități și procedurile operaționale ale Forțelor Navale Române au fost adaptate rapid la situația actuală de securitate, odată cu declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de amenințări în spațiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securității colective a Alianței Nord-Atlantice.

Forțele Navale Române desfășoară în permanență de monitorizare în Marea neagră, cu nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval, drone de cercetare maritimă, detașamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) și prin Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime.

Explozie în rada Sulina

O explozie puternică s-a produs miercuri dimineața la o navă de marfă, aflată sub pavilion Togo, la aproximativ 25 de mile în larg, între Sulina și Canalul Bîstroe.

În urma incidentului, 12 persoane au fost evacuate. Explozia ar fi avut loc la sala motoarelor navei, după ce aceasta ar fi lovit o mină marină, potrivit replicaonline.ro.

Reprezentanții Gărzii de Coastă au transmis că în data de 20.09.2023, la ora 06.50, urmare a unui mesaj de urgență “MAYDAY”, transmis in CH 16 VHF,  de către o nava comercială prin care informează că a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanșat o operațiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`