Cum explică firma furnizoare rezultatele fals pozitive ale aparatelor DrugTest. Compania invocă inclusiv „nerespectarea protocolului de către polițist”

Cum explică firma furnizoare rezultatele fals pozitive ale aparatelor DrugTest. Compania invocă inclusiv „nerespectarea protocolului de către polițist”
Foto: Ministerul Afacerilor Interne, Romania / Facebook

Compania Dari Technologies susține că a vândut direct Poliției aproximativ 50 de aparate DrugTest, iar apoi, după semnarea unui acord-cadru de 1,4 milioane lei, Poliția nu le-a ceurt niciunul din cele 144 stipulate în acord, potrivit Libertatea.

În primăvară, președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, atrăgea atenția că în județul Maramureș s-a luat decizia de a nu mai fi folosite aparatele DrugTest de către polițiștii rutieri „întrucât rata de eroare depășea 30%”.

Dari Technologies este o firmă din Bihor care a fost fondată în noiembrie 2002 și este deținută de familia Benescu. Dana-Nicoleta Benescu este unic asociat (100%), în timp ce Richard-Ciprian Benescu este manager și administrator. Datele de la Registrul Comerțului arată că în 2022 a raportat o cifră de afaceri de 1,7 milioane lei și un profit de aproape un milion de lei.

Cel mai bun an al companiei a fost 2019, când s-a înscris în licitața pentru aparatele DrugTest și a înregistrat o cifră de afaceri de 1,9 milioane lei și un profit de 1,03 milioane lei.

Cum explică Dari Technologies rezultatele fals pozitive ale aparatelor DrugTest

Întrebat de Libertatea despre rata de rezultate fals pozitive a aparatelor AquilaScan, Richard-Ciprian Benescu a spus: Rata de rezultate fals pozitive nu e o caracteristică demnă de luat în seamă. Nu putem să ne legăm doar de cât de precisă sau imprecisă este o casetă. Există un dispozitiv electronic care interpretează rezultatele obținute pe o casetă de recoltare a salivei. E un sistem din două părți. Dispozitivul electronic și caseta de test, caseta pe care se recoltează saliva de la persoana dorită. După câteva minute se inserează în dispozitivul electronic, care interpretează, stochează, fotografiază și apoi se descarcă”.

Managerul Dari Technologies susține că „rezultatul fals pozitiv se poate datora mai multor cauze”.

„Nerespectarea protocolului de către polițist. Nu ai respectat protocolul, rezultatul poate fi fals pozitiv. Doi, setarea aiurea a dispozitivului. Există niște setări în dispozitiv. Una, foarte importantă, nu setăm timpul de obținere a rezultatului la 0 secunde. Adică, e ca la testul de sarcină, stai 5-10-15 minute până se evidențiază liniuța. Așa e și la casetele-test. Dacă rezultatul a fost dat instant, n-a avut timp substanța reactivă să se stabilizeze. Iar aparatul citește ceea ce vede. E un dispozitiv care fotografiază caseta de test. El nu face mari șmecherii pe acolo. Dar dacă nu se respectă procedurile…”, a continuat Richard-Ciprian Benescu.

El susține că mai există și alte aspecte ce trebuie luate în calcul.

„Limitele foarte joase de detecție setate de inspectorate. A impus limite atât de joase la salivă, iar în momentul în care se duce la analiza de sânge există limite mai mari. Este posibil să fie pozitiv la salivă și negativ la urină sau sânge. Vă dau un exemplu. La cocaină. Caseta are o limită minimă de detecție de 20 de nanograme pe mililitru de salivă. La IML se lucrează pe 500 de nanograme pe mililitru. Tu din salivă detectezi și cea mai mică urmă de cocaină, la IML se lucrează cu praguri mult prea înalte. Este logic că va ieși negativ în unele cazuri. Un ultim aspect ar fi că fiecare serviciu de medicină legală folosește alte branduri de casete. În unele părți se lucrează cu teste din Austria, în altă parte, Marea Britanie. Rezultatele pot fi diferite. Inclusiv pozitiv în urină și negativ în sânge. Au fost cazuri. Și încheiem cu fereastra de detecție. Unele droguri ajung în sânge în câteva ore. E puțin mai complicată tema”, a mai declarat Richard-Ciprian Benescu pentru Libertatea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)