Alimentul care era nelipsit de pe mesele românilor acum 100 de ani / A rămas în tradiție și astăzi

Alimentul care era nelipsit de pe mesele românilor acum 100 de ani / A rămas în tradiție și astăzi
Sursa foto: dilemaveche.ro

În ciuda schimbărilor majore în viața cotidiană a românilor în ultimul secol, există un aliment pe care îl îndrăgeau atunci și care este la fel de apreciat astăzi: mămăliga. Acest aliment a fost o parte importantă a dietei românilor acum 100 de ani și a continuat să fie nelipsit de la masa lor, relatează Click.ro.

Mâncarea românilor de acum un secol

Potrivit medicului nutriționist Mădălina Ion, carnea nu era la fel de comună în dieta românilor acum un secol. Legumele precum cartofii, mazărea și fasolea erau considerate la fel de hrănitoare ca și carnea. Sărăcia a fost un factor important în această alegere, deoarece produsele vegetale erau mai accesibile și mai des întâlnite la mesele de zi cu zi ale românilor. În ciuda sărăciei și a greutăților, oamenii se străduiau să-și asigure hrana de zi cu zi, chiar dacă acest lucru era dificil.

Chiar și în condițiile dificile ale vremurilor, experții în nutriție susțin că alimentația era mai sănătoasă în trecut.

„Trebuie să avem în vedere că românii, acum o sută de ani, aveau un grad de sărăcie mult mai mare decât în prezent, astfel că mâncarea, deşi era un scop în fiecare zi, nu era atât de uşor de asigurat ca în prezent, să spunem; majoritatea românilor au lucrat ani la rândul, unii chiar generaţii întregi, pe moşiile unor boieri, depindeau de ei şi de ce le dădeau aceştia.Dar oamenii se îngrijeau şi singuri, încercau să-şi asigure singuri mâncarea de zi cu zi, chiar dacă era foarte greu”, susține Mădălina Ion, potrivit Adevărul.

Mămăliga, un preparat iubit și astăzi 

Cu toate că vremurile s-au schimbat, un aliment care a rămas la fel de iubit atunci și astăzi este mămăliga. Această mâncare a fost un element constant la mesele românilor, indiferent de nivelul lor de trai. Mămăliga era consumată în diverse forme, fie că era servită caldă sau rece, și era combinată cu o varietate de ingrediente.

Țăranii bogați savurau mămăliga alături de carne, pește, unt, brânză sau ouă. În schimb, cei cu resurse mai limitate combinau mămăliga cu ingrediente simple precum ceapă, sare, praz sau usturoi verde.

Chiar și astăzi, mămăliga continuă să fie prezentă în meniul românilor și să aducă aminte de tradițiile și valorile din trecut.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`