Carnea crescută în laborator este tot mai aproape de realitate, mai ales după ce o companie a cerut licența pentru producție în Uniunea Europeană. Este vorba despre o compania germană, care a cerut licența pentru astfel de produse, de asemenea și prima care ar putea fi aprobată la nivelul Uniunii Europene.
În Statele Unite și în Singapore sunt mai multe companii care produc deja acest aliment.
Este o premieră la nivelul UE, pentru că până acum nicio altă companie nu a cerut undă verde autorității europene pentru cultivarea cărnii în laborator.
Aprobarea cultivării cărnii în laborator ar putea dura câțiva ani. Producătorul care a cerut licența pentru astfel de alimente intenționează să comercializeze un produs pe bază de carne cultivată și proteine vegetale, aliment asemănător hot dogilor.
Această companie germană este prima din lume care a înregistrat un astfel de produs din carne cultivată la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Produsul din carne cultivată trebuie să treacă printr-un real proces de aprobare, care este riguros și ar putea dura cel puțin 18 luni sau chiar mai mulți ani, pentru că alimentele din carne cultivată intră sub incidența Regulamentului Uniunii Europene privind alimentele noi, notează Antena3.ro.
Până acum, în SUA, doi producători au obținut această autorizație de comercializare a cărnii cultivate în laborator.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, industria cărnii generează 14,5% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră.