Poluare crescută în Brașov: Depăşiri la hidrogen sulfurat, în aer. Cât de nociv este pentru populație și ce măsuri a luat prefectul județului

Poluare crescută în Brașov: Depăşiri la hidrogen sulfurat, în aer. Cât de nociv este pentru populație și ce măsuri a luat prefectul județului
Sursa foto: Pixabay

Au fost semnalate depăşiri la hidrogen sulfurat în aerul din municipiul Brașov. Noul laborator mobil al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov a detectat doar în ultimele zece zile un număr de 14 depăşiri ale cantităţilor de hidrogen sulfurat în aer, informează G4Media, care citează Agerpres.

Ce este hidrogenul sulfurat

Hidrogenul sulfurat este un gaz incolor, inflamabil, cu un miros caracteristic de ouă stricate. Acest acid se regăseşte în natură în regiunile de gaze naturale sau petrol.

Un raport cu toate datele a fost prezentat, luni, de şeful APM Braşov, Ciprian Băncilă, la Prefectură, conform Agerpres.

Monitorizarea a fost începută de către APM Braşov, cu laboratorul mobil. Acesta a fost amplasat pe strada Filiaşi, în data de 7 septembrie 2023, activitatea desfăşurându-se şi în prezent.

Ce informații conține raportul

În urma datelor obţinute a reieșit faptul că dioxidul de azot (NO2), dioxidul de sulf (SO2), pulberile în suspensie PM 10 şi amoniacul din aerul din municipiu se încadrează în limitele legale, însă la hidrogenul sulfurat valorile medii la 30 de minute au fost depăşite în 14 rânduri, în următoarele zile şi intervale orare: 8 septembrie, orele 8.30 – 10.00; 9 septembrie, orele 3.30 – 5.30; 10 septembrie, orele 5.30 – 6.00; 10 septembrie, orele 20.00; şi 14 septembrie între orele 2.00 – 3.00 şi 8.30.

„În general, în această perioadă a fost cer senin, fără precipitaţii atmosferice, viteza vântului fiind mică (sub 1 m/s – calm atmosferic), condiţii meteorologice care nu au determinat dispersia poluanţilor în aerul ambiental. Nu s-au înregistrat fenomene de ceaţă sau inversiune termică”, se menţionează în raport.

De asemenea, în document se mai precizează că „evaluarea calităţii aerului este făcută doar pentru intervalele de monitorizare, în condiţiile meteo şi de dispersie existente în momentul efectuării măsurătorilor; concluziile nu trebuie extinse pentru alte intervale orare/sezoane/condiţii meteo”.

Ce a declarat prefectul județului Brașov

„În cel mai scurt timp voi emite un ordin de prefect pentru constituirea unei comisii mixte din care vor face parte reprezentanţi ai tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu, înclusiv ai Primăriei municipiului Braşov. Comisia va avea misiunea de a identifica în mod oficial poluatorul sau poluatorii, în baza datelor oferite de laboratorul mobil. După ce vom afla poluatorul sau poluatorii vom acţiona pentru a determina reducerea nivelului de poluare şi, evident, a disconfortului olfactiv generat de poluarea cu hidrogen sulfurat. Avem un precedent în care, prin dialog stăruitor şi cu argumente viabile, am reuşit să determinăm compania DS Smith Paper să investească pentru reducerea semnificativă a disconfortului olfactiv în oraşul Zărneşti şi sunt încrezător că vom putea ajunge la o soluţie şi în acest caz din municipiul Braşov”, a declarat prefectul Cătălin Văsii.

Concentraţia medie maximă admisă la 24 de ore a hidrogenului sulfurat (H2S) în aer este de 0.008 mg/ m3 ~ 0.006 ppm.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:14 - Un autobuz a evitat la limită impactul cu un bloc. 6 persoane au fost rănite în urma accidentului
23:45 - Patru oameni aflați într-o mașină Tesla au murit în Franța după ce vehiculul a ars ca o torță
23:44 - Un bărbat din Capitală a fost grav rănit în urma unui scandal. Totul a pornit de la un loc de parcare
23:13 - Șeful spionajului german avertizează: „Rusia va ataca NATO cel târziu până la sfârșitul acestui deceniu”
23:03 - Bijuterii și obiecte sacre, furate din biserici de către o călugăriță. Care este valoarea totală a bunurilor
22:52 - Nicușor Dan, despre scandalul privind planșeul de la Piața Unirii: „De doi ani Primaria Sectorului 4 spune că vrea să facă planșeul și nu e în stare să aibă un proiect să vină cu avizele”
22:28 - „Boala vampirului”, presupusa afecțiune de care suferea Vlad Țepeș. Dezvăluirile uluitoare ale unei tinere care se confruntă cu aceeași boală rară
22:05 - Emil Dumitru (PNL), după scandalul privind planșeul Unirii: Am ajuns într-o situație penibilă. Cred că trebuie să clarificăm foarte bine, pe viitor, în legislația națională, care sunt competențele Primăriei Generale și primăriilor de sector
21:57 - Nicolae Ciucă: „M-am opus Cortinei Roșii de Fier care amenință să cadă după decizia CCR, mă opun și gardurilor puse cu forța”
21:45 - Radu Miruță, despre scandalul lucrărilor la planșeul din Piața Unirii: „Niște instituții naționale nu pot să stabilească cadastrul pe suprafața cărei primării este” (VIDEO)