Proiect de lege: O categorie de români nu va mai putea lucra după ce iese la pensie

Proiect de lege: O categorie de români nu va mai putea lucra după ce iese la pensie
Foto simbol: Pixabay

O categorie de români riscă să nu mai poată lucra la cerere după pensionare, din cauza unui proiect de lege aflat în dezbatere.

Legea îi vizează pe profesorii universitari

Legea învățământului superior, care a intrat în vigoare la începutul acestei luni, este în prezent supusă unui proces de revizuire, conform unui proiect de lege aflat în dezbatere în Camera Deputaților.

Proiectul de lege propus la Cameră vizează eliminarea posibilității ca profesorii universitari să-și continue activitatea fără limită de vârstă, conform prevederilor legii învățământului superior nr. 199/2023.

Propunerea vizează eliminarea opțiunii pentru senatul universitar de a prelungi activitatea unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, printr-un contract anual cu posibilitatea de prelungire, fără restricții legate de vârstă, scrie Antena 3.ro.

Proiectul trebuie să treacă prin etapele obișnuite pentru a deveni lege

Inițiatorii măsurii spun că această reglementare este nocivă pentru învățământul superior, deoarece permite cadrelor didactice să rămână titulare pe post, fără limită de vârstă, fără evaluarea anuală a performanţelor acestora, conferindu-le acestora un privilegiu viager. O astfel de reglementare (…) va bloca orice intrare în sistemul de învăţământ universitar, atâta timp cât posturile ocupate vor fi blocate de conducerile universităţilor, după bunul plac”.

Potrivit Avocatnet.ro, legislația actuală necesită luarea deciziei privind continuarea activității pe baza performanței profesionale și a situației financiare a cadrului didactic sau de cercetare. Acest lucru este un proiect de lege și trebuie să treacă prin etapele obișnuite pentru a deveni lege: adoptat în Parlament, promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`